Obavijest maslinarima

Vrijeme je za zaštitu maslina od uzročnika bolesti paunovog oka ( Spilocaea oleagina) . Za tu namjenu preporučujemo jedan od pripravaka: Stroby  WG, Nativo  75 WG  ili Syllit 544 SC.

U maslinicima gdje je obavljena rigorozna rezidba  smisleno je zaštitu napraviti  jednim od pripravaka na osnovi bakra zbog dezinfekcijskog djelovanja na rane nastale od rezidbe i preventivne zaštite od uzročnika  bakterijskog raka  (Pseudomonas syringae pv. savastanoi ) .Preporučujemo mjere kemijske zaštite pripravcima sukladno registraciji i dozvoli pripravka https://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Kod primjene bakrenih sredstava na stablima zaraženim paunovim okom  moguća je pojava  tzv. bakrenog šoka koji se očituje u masovnom opadanju zaraženog lišća.

Pripravke primijeniti prema uputi na etiketi! Svako tretiranje je potrebno zabilježiti  u evidencijski list o uporabi sredstava za zaštitu bilja  , a praznu ambalažu zbrinuti na pravilan način.

Obavještavamo poljoprivrednike da se zbog pandemije koronavirusa otkazuju sve planirane radionice i tečajevi do 31.03.2020.

Ivana Tomac Talajić dipl. ing. agr.

Email: Ivana.Tomac.Talajic@mps.hr

 

Pripremi za ispis