Obavijest vinogradarima!

U vrijeme rezidbe vinove loze najlakše je uočiti trsove  zaražene crnom pjegavosti (Phomopsis viticola) zbog tipičnih simptoma na rozgvi. Ona poprima srebrnkasto-bijelu boju i na njoj se formiraju crne kuglice – plodna tijela gljive (piknidi).

Rezidbom je potrebno odstraniti što više oboljelih lucnjeva te zaraženu rozgvu iznijeti iz vinograda i spaliti. Ostavljanjem zaražene rozgve u vinogradu, ostavlja se i velik dio infektivnog potencijala.

Po završetku rezidbe u vinogradima preporučamo primjenu fungicida na osnovi bakra. Osim preventivne zaštite od crne pjegavosti, navedeni fungicidi se preporučaju u vinogradima zaraženim uzročnicima apopleksije te bakteriozama.

Mogu se koristiti i gotove tvorničke kombinacije bakra i mineralnog ulja te na taj način djelujemo i na prezimljujuće stadije nekih štetnika.

Porastom temperature započeo je i intenzivan porast korova u vinogradima. Za njihovo se suzbijanje najčešće koriste totalni sistemični herbicidi na osnovi glifosata. Za suzbijanje korova glifosatu se može dodati i registrirani zemljišni herbicid.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom. Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida.  Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

 

 sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan

E-mail: zeljkica.medurecan@mps.hr

 

Pripremi za ispis