Obavijest proizvođačima breskve i nektarine

Breskve i nektarine se na području kvarnerskih otoka nalaze u fazi početka do pune cvatnje, stoga je potrebno obaviti zaštitu od bolesti sušenja rodnih grančica i paleži cvjetova (Monilinia spp.) dopuštenim pripravcima prema FIS bazi na dan 11.3.2020. (http://fis.mps.hr./trazilicaszb/).:

  • CHORUS 50 WG (breskva, nektarina) – Sredstvo se primjenjuje od faze početka cvatnje do faze opadanja latica (BBCH 62 do BBCH 67) U količini 500 g/ha, odnosno u koncentraciji 0,05 % uz utrošak 1000 l vode/ha.
  • SWITCH 62,5 WG (breskva, nektarina)- Primjenjuje se u količini od 80-100 g u 100 l vode. Dozvoljene su dvije primjene tijekom vegetacije u razmaku između primjena od 10-14 dana.
  • INDAR 5 EW (breskva) – Primjenjuje se u količini od 70 ml na 100 l vode u fenofazi ružičasttih pupova i opadanja latica.
  • LUNA EXPERIENCE (breskva) – Sredstvo se primjenjuje u razdobljima kada postoji rizik od zaraze ili razvoja bolesti, od faze vidljivih vrhova latica u pupovima do zriobe plodova (BBCH 57-87)
  • SYSTHANE 20 EW (breskva, nektarina)- Primjena u količini od 0,3 – 0,36 L/ha. Sredstvo se koristi u razdobljima kada postoji rizik od zaraze. U razdoblju cvatnje i dozrijevanja plodova.

Kišno vrijeme u vrijeme cvatnje stvara izrazito povoljne uvijete za infekciju od ove bolesti, zbog toga je važno provesti minimalno dva tretiranja (na  početku  i kraju cvatnje).

 Sve poljoprivredne proizvođače upućujemo na redovito praćenje Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS) pri Ministarstvu poljoprivrede (mps.hr), svakako prije primjene bilo kojeg sredstva za zaštitu bilja dopuštenog za profesionalnu primjenu radi moguće promjene u registraciji (http://fis.mps.hr./trazilicaszb/).

 

Marijana Lemić, mag. ing. fitomedicine
e-mail: 
Marijana.Lemic@mps.hr

 

Pripremi za ispis