Obavijest voćarima

Breskve, nektarine i marelice se ovisno o razvojnom stadiju i lokalitetu nalaze u razvojnom stadiju početka cvatnje i punoj cvatnji. U ovom osjetljivom razdoblju voćkama, osobito za kišna vremena prijete infekcije uzročnikom sušenja rodnih grančica i paleži cvjetova (Monilinia spp.). Preporučujemo mjere kemijske zaštite pripravcima sukladno registraciji i dozvoli pripravka https://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Kasne sorte bresaka i nektarina u razvojnom stadiju otvaranja pupa prije najavljenih oborina treba zaštiti od uzročnika kovrčavosti lista (Taphrina deformans) organskim pripravcima https://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Šljive, trešnje i  višnje koje se nalaze u razvojnom stadiju bubrenja mogu se još uvijek  zaštititi od gljivičnih i bakterijskih oboljenja pripravcima na osnovi bakra https://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Radi mjera dodatne zaštite pčela potrebno je sve kemijske mjere u voćnjaku provoditi u vrijeme kad pčele ne lete  te voditi računa da je cvjetni uzrast pokošen.

Zaštitu voćnjaka obaviti za mirna vremena uz dovoljan utrošak škropiva prema uputama na etiketi sredstva za zaštitu bilja . Nakon tretiranja ispuniti evidencijsku listu o korištenju sredstava za zaštitu bilja.

Ivana Tomac Talajić  dipl. ing. agr.

E-mail: Ivana.Tomac.Talajic@mps.hr

 

Pripremi za ispis