Obavijest proizvođačima koštičavog voća

Promjenjivo vrijeme stvara povoljne uvjete za razvoj bolesti na koštičavim voćnim vrstama te se proizvođačima  preporučuje obaviti tretiranje kada to uvjeti između oborina dopuštaju.

Na lokalitetima na kojima su višnje, trešnje i šljive još u fazi bubrenja pupova mogu se koristiti niže koncentracije pripravaka na osnovi bakra ( http://fis.mps.hr./trazilicaszb/).

Breskve, nektarine koje se nalaze u fenofazi otvaranja pupova vrlo su osjetljive na zarazu uzročnikom kovrčavosti lista (Taphrina deformans).  Nasade je potrebno pravovremeno zaštititi dopuštenim organskim pripravcima ( http://fis.mps.hr./trazilicaszb/) jer naknadne korekcije nakon ostvarene zaraze su neučinkovite.

Marelice, breskve i nektarine koje se nalaze u početku cvatnje potrebno je zaštititi od bolesti sušenja rodnih grančica i paleži cvjetova (Monilinia spp.) dopuštenim pripravcima (http://fis.mps.hr./trazilicaszb/). Kišno vrijeme u vrijeme cvatnje stvara izrazito povoljne uvijete za infekciju od ove bolesti, zbog toga je važno provesti minimalno dva tretiranja (na  početku  i kraju cvatnje).

 

Sve poljoprivredne proizvođače upućujemo na redovito praćenje Fitosanitarnog informacijskog sustava  (http://fis.mps.hr./trazilicaszb/). Sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom  informacijskom sustavu. Ambalažu SZB zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

 

Silvija Marušić dipl.ing.agr.

Pripremi za ispis