Obavijest vinogradarima

Kalendarski se nalazimo u razdoblju kad se u vinogradu obavljaju agrotehničke mjere s posebnim naglaskom na rezidbu. Tijekom rezidbe procjenjujemo zdravstveno stanje vinograda,prisutnost uzročnika bolesti kao i štetnika. Uklanjanje  zaražene rozgve i trsova spada u važnu fitosanitarnu mjeru.Posebno pazimo da odstranimo rozgvu zaraženu crnom pjegavošću (Phomopsis spp), uklonimo je iz vinograda  i spalimo. Također je vrlo važno uravnotežiti gnojidbu organskim i mineralnim gnojivima.

Usmjerenu kemijsku zaštitu pripravcima na osnovi bakra protiv ove gljivične bolesti provodimo nakon rezidbe, a u fazi bubrenja pupova kad uz optimalne temperaturne uvjete ,oborine i relativnu vlagu,nastaju primarne zaraze.

Sve češće nalazimo prezimljujuće stadije štitastih uši  i  štetnih grinja pa preporučujemo bakrenim pripravcima dodati mineralno ulje ili koristiti gotove tvorničke kombinacije.

 

Podatci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresihttp://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Praznu ambalažu koja ostaje nakon uporabe sredstava za zaštitu bilja propisno zbrinite.

 

                                                                                                                   mr.sc. Ivana Župić 

                                                                                                                 Ivana.Zupic@mps.hr

Pripremi za ispis