Obavijest proizvođačima rasada povrća i cvijeća

Proizvođače rasada povrća i cvijeća upozoravamo na redovite zdravstvene preglede mladih biljčica u zaštićenom uzgoju. Budući je već sredinom ili krajem siječnja (ili početkom veljače) započela proizvodnja rasada povrća u grijanim plastenicima, topliji i vlažni zaštićeni prostori gotovo uvijek pogoduju mogućem razvoju uzročnika mladenačkih bolesti presadnica povrća i cvijeća.

Mjesec siječanj o.g. je bio očekivano hladan, sa prosječnom temperaturom zraka 0,1°C (od početka kalendarske godine do 26.1. jutarnje su temperature svakodnevno bile negativne sa najnižim vrijednostima -7,2°C!). U takvim je uvjetima zaštićene prostore (klijališta) trebalo grijati!

Naprotiv, u prvih 18 dana mjeseca veljače o.g. iznadprosječno je toplo, srednje temperature zraka u tom razdoblju iznose čak 6,6°C (+5,9°C iznad očekivanih vrijednosti). U proteklih 17 dana najviše su dnevne temperature najčešće u rasponu od 11,2° do 17,1°C, ali su jutra još uvijek prohladna (tijekom sedam dana bilježene su negativne vrijednosti od -1,7° do -4,6°C)! Tijekom narednih dana očekujemo nešto svježija jutra (0°C) i pad dnevnih temperatura na vrijednosti oko 10°C. Od početka kalendarske godine dominira neobično suho razdoblje, ukupno je na lokalitetima središnjeg dijela Županije u proteklih mjesec i pol dana zabilježeno samo 25 mm padalina! Moguće je vrlo malo oborina tijekom današnjeg dana.

U uvjetima kada dnevne temperature zraka dostižu +10 ili više °C, toplina u plastenicima raste na vrijednosti 15-20°C, što uz povišenu vlažnost zraka pogoduje pojavi i razvoju nekih kategorija neželjenih organizama.

Prema iskustvima iz ranijih sezona u uvjetima iznadprosječno toplijih zimskih dana moguće je primijetiti npr. prezimljujuće populacije lisnih uši, buhača, bijele mušice i kalifornijskog tripsa. Radi praćenja populacije navedenih štetnika u plastenicima iznad rasada preporučujemo vješati žute i plave ljepljive ploče. Ukoliko se primijeti početna pojava jednog od navedenih nametnika na presadnicama rajčice, paprike, kupusnjača, krastavaca, salate ili ukrasnog bilja, preporučujemo primjenu jednog od dopuštenih insekticida (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

VAŽNO: sve poljoprivredne proizvođače upućujemo na redovito praćenje Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS) pri Ministarstvu poljoprivrede (mps.hr), svakako prije primjene bilo kojeg sredstva za zaštitu bilja dopuštenog za profesionalnu primjenu radi moguće promjene u registraciji (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

Radi preventivne zaštite mladih biljaka (rasada povrća i cvijeća) protiv bolesti polijeganja preporučujemo koristiti neki od dopuštenih fungicida (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/). Dopušteni kemijski fungicidi za parcijalno tretiranje rasada uglavnom dobro suzbijaju pseudo-gljivične bolesti (npr. Pythium, Bremia, Phytophthora, Peronospora i sl.), a budući se sjemenom prenosi veći broj mikroorganizama – uzročnika biljnih bolesti (npr. sjemenom kupusnjača 19 uzročnika bolesti, sjemenom salate 14 uzročnika bolesti, sjemenom celera korijenaša 12, uzročnika bolesti, sjemenom krastavca 10 različitih uzročnika bolesti a sjemenom rajčice čak 32 različita uzročnika bolesti) u proizvodnji presadnica obavezno koristiti deklarirano i zaštićeno sjeme (izuzev vrijednih, autohtonih eko-populacija povrća) i koristiti sterilizirane supstrate. Redovito pregledavati zdravstveno stanje rasada povrća i cvijeća u mladenačkim stadijima!

Prije sadnje biljaka u zaštićeni uzgoj preporučujemo presadnice prethodno tretirati pripravcima koji sadrže amino– i huminske-kiseline, vitamine i/ili ekstrakte morskih algi (tzv. fiziološki biostimulatori). Zbog razlika u temperaturama zraka između toplijih dana i prohladnih noći, moguće su neželjene rubne promjene u obliku paleži na mladim biljčicama, pa je iste potrebno prskati prije navedenim otopinama. Redovito kontrolirati atmosferu u zaštićenom uzgoju i ne dopustiti kondenzaciju vode na krovnoj konstrukciji.

Proizvođači u certificiranoj ekološkoj proizvodnji mogu preventivno koristiti mikro-biološke pripravke na osnovi korisnih mikroorganizama, npr. Trichoderma spp., Bacillus subtilis, Bacillus pumilus, Glommus spp. i dr.. Primjenjuju kao granulati ili zalijevanjem rasada/presađenih biljaka ili sustavima “kap po kap”.

Biljne uzorke sa neželjenim promjenama proizvođači mogu dostaviti na determinaciju u Čakovec, Zrinsko-Frankopana 9/3 (Ministarstvo poljoprivrede, Područje Međimurske županije)!

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.

milorad.subic@mps.hr

Pripremi za ispis