Obavijest proizvođačima koštičavog voća
Porast srednje dnevne temperature potaknuo je početak kretanja vegetacije na nekim vrstama koštičavog voća (breskva i nektarina) – bubrenje pupova. U fazi nabubrenih pupova koštičavog voća, a prije otvaranja samih pupova, preporuka je koristiti bakrene pripravke. Primjenom spomenutih pripravaka preventivno se suzbijaju: kovrčavost lista breskve i nektarine ( Taphrina deformans), šupljikavost lista (Stigmina carpophila), palež cvijeta i grančica (Monilinia spp.), te rogač šljive (Taphrina pruni).
Odabir bakrenih pripravaka izvršiti prema dozvolama koje ćete naći na stranicama Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS) – (https://fis.mps.hr/trazilicaszb/).
Obavezno izvršiti pregled nasada od štitastih uši, jaja crvenog voćnog pauka, jaja lisnih uši, te ukoliko su uočeni neki od navedenih, bakrenim pripravcima dodati i mineralna ulja (u fazi bubrenja pupa moguća je kombinacija).
Preporučene pripravke koristiti sukladno uputama proizvođača !!
Ambalažu SZB zbrinuti na propisani način, te voditi evidenciju o izvršenim tretiranjima
Marko Borić, mag.ing.agr
e-mail: marko.boric@mps.hr
0 komentara
Napišite komentar