Obavijest proizvođačima koštičavog voća

Porast srednje dnevne temperature potaknuo je početak kretanja vegetacije na nekim vrstama koštičavog voća (breskva i nektarina) – bubrenje pupova. U fazi nabubrenih pupova koštičavog voća, a prije otvaranja samih pupova, preporuka je koristiti bakrene pripravke. Primjenom spomenutih pripravaka preventivno se suzbijaju: kovrčavost lista breskve i nektarine ( Taphrina deformans), šupljikavost lista (Stigmina carpophila), palež cvijeta i grančica (Monilinia spp.), te rogač šljive (Taphrina pruni).

Odabir bakrenih pripravaka izvršiti prema dozvolama koje ćete naći na stranicama  Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS) – (https://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

Obavezno izvršiti pregled nasada od štitastih uši, jaja crvenog voćnog pauka, jaja lisnih uši, te ukoliko su uočeni neki od navedenih, bakrenim pripravcima dodati i mineralna ulja (u fazi bubrenja pupa moguća je kombinacija).

Preporučene pripravke koristiti sukladno uputama proizvođača !!

Ambalažu SZB zbrinuti na propisani način, te voditi evidenciju o izvršenim tretiranjima

Marko Borić, mag.ing.agr

e-mail: marko.boric@mps.hr

Pripremi za ispis