Obavijest poljoprivrednim proizvođačima češnjaka

Posljednjih dana bilježimo maksimalne dnevne temperature i preko 14 °C što je uvjetovalo manje ulove muha na žutim ljepljivim pločama. Zbog toga upozoravamo proizvođače ozimog češnjak čiji je jedan od najznačajnijih štetnike češnjakova muha (Helomyza lurida) da prate pojavu i obave preventivne mjere za suzbijanje ovog štetnika.

Odrasli oblik ima veličinu od 8-10 mm i sličan je kućnoj muhi. Let ovog štetnika počinje već na  temperaturama od 4 °C, a intenzivni  let je kod 10°C .Nakon toga slijedi kopulacija i odlaganje jaja na biljke u razini tla ili na tlo u blizini biljaka. Štete čine ličinke koje se ubušuju  u centralni list sve do glavice. Napad ovog štetnika kasnije se prepoznaju po sušenju centralnog lista, dok postrani ostaju. Unutar napadnutog tkiva moguć je nalaz ličinke. Napadnuti luk propada ili je sklon razvoju bolesti.

Za sada nisu uočena odložena jajna na tlu u blizni biljaka. Proizvođači na manjim površinama mogu postavljati što veći broj žutih ljepljivih ploča radi smanjenja broja ovog štetnika ili mogu obalaviti prekrivanje usjeve paučinastim folijama. Kod intenzivnog uzgoja potrebno izvršiti tretiranja prema dozvoli iz (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom  informacijskom sustavu. Ambalažu SZB zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja i to prema : Pravilniku  o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida-NN 142/12 i Zakonu o održivoj uporabi pesticida-NN 14/14.

Jadranka Berić  dipl .ing. zaštite bilja
E-mail: Jadranka.Beric@mps.hr

Pripremi za ispis