Obavijest voćarima!

Koštunjave voćke (breskva, nektarina, marelica, višnja, trešnja, šljiva) u razvojnom stadiju  bubrenja pupova potrebno je preventivno  zaštititi od uzročnika gljivičnih i bakterijskih oboljenja uporabom pripravaka na osnovi bakra tzv. Plavim prskanjem.

Pripravcima na osnovi bakra moguće je dodati pripravak na osnovi  mineralnog  ulja koji će djelovati na prezimljujuće oblike štetnika ( jaja lisnih uši, štitastih uši, crvenog pauka, štetnih grinja) .

Gotovi tvornički pripravci koji su  kombinacija bakra i mineralnog ulja pružiti će zaštitu od prezimljujućih oblika bolesti i štetnika .

Provođenjem mjere preventivne zaštite voćke štitimo od uzročnika šupljikavosti lišća (Stigmina carpophilla), paleži cvijeta i rodnih  mladica (Monilinia laxa)  ,kovrčavosti lista  (Taphrina deformans) na breskvama i nektarinama rogača šljive (Taphrina pruni) i bakterijskog raka koštičavog voća kojima prijeti zaraza za vrijeme kišnog vremena.

Pripravci na osnovi bakra smiju se koristiti do otvaranja pupova!

Registrirana i dozvoljena sredstva zaštite bilja u Republici Hrvatskoj  vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Pripravke koristiti prema uputama na etiketi sredstva za zaštitu bilja. Nakon tretiranja ispunite evidencijsku listu o korištenju sredstava za zaštitu bilja.

Ivana Tomac Talajić  dipl. ing. agr.

E-mail: Ivana.Tomac.Talajic@mps.hr

Pripremi za ispis