19. „Škola rezidbe vinove loze – Kaptol 2020.“

Već tradicionalno, djelatnici Ministarstva poljoprivrede, specijalisti hortikulture, zaštite bilja i mehanizacije, („savjetodavci“), područne jedinice Požega, samo tjedan dana nakon Zimske škole rezidbe voćaka, organiziraju i „Školu rezidbe vinove loze – Kaptol 2020.“. Do sada je kroz školu prošao značajan broj polaznika koji stečena znanja sa ove škole korisno primjenjuju u svojim vinogradima ili okućnicama.

Ove godine Školu rezidbe vinove loze organiziramo po devetnaesti (19.) puta.

Škola će se održati kao 2-dnevni edukacijski trening-tečaj, u trajanju od 20. do 21. veljače 2020. (u četvrtak i petak).

Škola u oba dana trajanja izgleda ovako:

Svakoga dana trajanja Škole započinjemo najprije sa stručnim predavanjima u Općinskoj vijećnici u Kaptolu, s početkom u 9.oo sati. Ovo stoga da se polaznici škole najprije teorijski upoznaju sa problematikom rezidbe vinove loze – kako bi lakše pratili pokaznu rezidbu, na terenu. Potom se oko 11 sati kreće na praktičnu pokaznu rezidbu u vinograde. Ondje polaznici, nakon što su vidjeli pokaznu rezidbu demonstratora i asistenata,  svojom praktičnom rezidbom pokazuju usvojena znanja i vještine u osobnoj rezidbi. Slijedi ocjenjivanje tj. evaluacija kvalitete rada polaznika. Pokazna rezidba u vinogradima u oba dana traje (najdulje) do 17 sati.

Na ovoj Školi, obrađivat će se uzgojni oblici Guyot“ (čit: Gijò), „dvostruki Guyot“, „Guyot-Poussard“ (čit: Gijò-Pusȃr), „požeški (splitski) rez“, „En Gobelet“ (čit: Angoblè) tj. tzv. „Račvasti uzgojni oblik“ i na koncu „virnica“ (sinonimi: brajda, pergola, odrina)te postupnost formiranja za sve nabrojene oblike kroz prve 3-4 godine nakon sadnje.

Škola će biti organizirana na nekoliko lokacija u vinogradima u okolici Kaptola, Pleternice, te na drugim lokacijama unutar PSŽ.

Ciljana grupa prijavitelja na ovu  Školu su ponajprije vinogradari s malim ili nedostatnim znanjima o rezidbi. No, isto tako dobrodošli su i oni koji već  imaju poprilično iskustava iz rezidbe – ali i mali, hobi vinogradari. Slobodan prijavak je i za sve ostale kojima je rezidba vinove loze zanimljiva.

Prijavak je ograničen na 25 kandidata.

Škola je za sve polaznike besplatna!

Prijavak na Školu rezidbe vinove loze moguć je odmah po objavi ove obavijesti putem medija, a zadnji dan prijavka je u ponedjeljak, 19. veljače 2020., do 11,oo sati (ukoliko do tada već nije popunjena kvota od svih 25 polaznika Škole).

Voditelj i ovogodišnje škole rezidbe vinove loze je Tomislav Božičević, viši stručni savjetnik, uz asistenciju kolega: Gorana Josipovića, Đurđice Kšenek, Ivice Prpića te Mladena Peraka.

Nastava započinje 20. veljače 2020.. Potrebno je doći (dovesti se) do Kaptola, gdje se u Općinskoj vijećnici održava teorijska nastava s početkom u 9.oo sati. Sa sobom je potrebno ponijeti olovku i bilježnicu te alat za rezidbu  s pripadajućim priborom na pregled. Ukoliko tko nema alat za rezidbu (i pribor), moći će nedostajući alat i/ili pribor za rezidbu kupiti na licu mjesta, dolaskom u Školu rezidbe u Kaptolu.

Naglašavamo kako alat: vinogradarske škare i pila ne moraju biti nove, ali moraju biti OŠTRE!

Prijaviti se može u naš ured u Kaptolu, osobnim dolaskom, ali moguć je prijavak i telefonom. Ured za prijavu na Zimsku školu rezidbe vinove loze je u Kaptolu, u zgradi Općine na 1. katu. Telefon za prijavak u Zimsku školu rezidbe vinove loze je:

 034/ 313-944 ili 

  091/4882-820 

Za sve one, koji dolaze izvan Požeško-slavonske županije, mjesto Kaptol je udaljeno nekih 13 km sjever-sjeveroistočno od Požege, 5 km istočno od mjesta Velika i 12 km zapadno od Kutjeva. Zborno mjesto je svakoga jutra ispred crkve u Kaptolu (jer je ondje najviše mjesta za parkiranje).

 

D O B R O D O Š L I !!!