Drugi pčelarski NEFERTITI demo-događaj u Hrvatskoj u 2020.g.

 

 

Drugi pčelarski NEFERTITI demo-događaj u Hrvatskoj u 2020.g. održan je u Bednji u Varaždinskoj županiji u četvrtak 23.siječnja 2020.g. Teoretski dio polaznici demonstracijske radionice odslušali su u prostorijama OŠ „Franjo Serta“, Ljudevita Gaja 15, Bednja uz aktivno sudjelovanje svih demo-farmera, inovacijskih aktera i svih ostalih polaznika.

 

                                                                                               Foto. Z.Tomljanović: polaznici Nefertiti radionice u učionici

Treba podsjetiti da je demonstracijski događaj organiziran u okviru projekta NEFERTITI (Networking European Farms to Enhance Cross Fertilisation and Innovation Uptake through Demonstration)koji je financiran sredstvima iz programa za istraživanje i inovacije Europske unije Horizon 2020 u okviru ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava br. 772705. Unutar projekta postoji 10 tematskih mreža i regionalnih podmreža (HUB-ova). Smisao projekta je stvaranje dodatne vrijednosti kroz razmjenu znanja i iskustava, poticanje prijenosa inovacija, razvoj peer to peer učenja te rad na boljoj povezanosti mreža između poljoprivrednih gospodarstva diljem Europe.

 

                               

Glavni cilj događaja bio je upoznati sudionike sa suvremenim tehnologijama u proizvodnji propolisa, stavljanjem propolisa na tržište i njegovog korištenja u zaštiti zdravlja ljudi i životinja. Naime, propolis je važan proizvod s dodanom vrijednošću u pčelarskoj industriji, a njegove antioksidacijske vrijednosti dobro su poznate u apiterapiji. Polaznici demonstracijskog događaja aktivno su sudjelovali tijekom radionice pa se otvorila plodonosna rasprava o načinima skupljanja propolisa, izrade alkoholne i vodene otopine propolisa te sprejeva i masti na bazi propolisa. Također, polaznici su iznosili svoja iskustva o mogućnostima standardizacije propolisa prema učinku na ljudski odnosno životinjski organizam, sadržaju flavonoida te antioksidativnoj ulozi propolisa. Posebna zahvala dr.sc. Mari Bogović, voditeljici službe za stručnu podršku područne jedinice Varaždinske županije, Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede RH na organizaciji i provedbi spomenutog demo-događaja.

Zlatko Tomljanović, dr.med.vet.

voditelj HUB 10