HUB 3: ŠESTI NEFERTITI DEMO – DOGAĐAJ U SREDNJOJ GOSPODARSKOJ ŠKOLI KRIŽEVCI

Šesti demonstracijski događaj pod nazivom „Higijena i njega papaka u goveda“, održan je u srijedu 11. prosinca 2019. u Srednjoj gospodarskoj školi Križevci, u Koprivničko-križevačkoj županiji. Demonstracija je provedena u okviru projekta NEFERTITI (Networking European Farms to Enhance Cross Fertilisation and Innovation Uptake through Demonstration), koji u Republici Hrvatskoj provodi Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva. Ovo je posljednji događaj u ovogodišnjoj kampanji unutar Mreže 3 – Ekološki sustavi u stočarstvu koju čine članovi mreže, uzgajivači, predstavnici raznih institucija u poljoprivredi, savjetodavci djelatnici Ministarstva poljoprivrede i ostali zainteresirani. Projekt je financiran iz Programa OBZOR 2020.

                                 

 

Prije predstavljanja projekta NEFERTITI i mreže Ekološki sustavi u stočarstvu (HUB 3), u uvodnom dijelu pozdravne riječi prisutnima je kao domaćin uputio ravnatelj Toni Svoboda, a školu je predstavio Zoran Vrhovec. Osim uzgajivača događaju su prisustvovali mnogobrojni đaci Srednje gospodarske škole i studenti Visokog gospodarskog učilišta. Govorilo se o modelima proizvodnih sustava uzgoja krava s naglaskom na mesno i ekološko govedarstvo, dok je središnji dio demonstracije bilo izlaganje Tomislava Mesića pod nazivom za Higijena i njega papaka u goveda. Nakon toga uslijedio je praktični dio demonstracije obrade papaka koji je predvodio voditelj Govedarskog praktikuma SGŠ-a Mislav Drokan uz podršku Tomislava Mesića. U izlaganju i raspravi naglašena je važnost održavanja pravilne higijene i njege papaka u goveda. Bez obzira u kakvim se sustavima krave drže, potrebna je odgovarajuća preventivna njega papaka kako bi se očuvalo zdravlje nogu. Gotovo 90 % šepavosti krava posljedica je lošeg stanja papka. Najčešći uzroci šepavosti su prerasli papci i bakterijske bolesti (dermatitisi) na koži oko papka. Šepavost krava negativno utječe na reprodukciju i proizvodnju. S obzirom da je vlasnik stada odgovoran za njegovo zdravlje zaključeno je da mora biti u stanju uočiti probleme i na vrijeme reagirati. Kao i u većini slučajeva najvažnije su preventivne mjere a to su redovita korekcija (orezivanje) i dezinfekcija papka. Korekciju papka (orezivanje) možemo podijeliti na rutinsku (preventivnu) i kurativnu koju primjenjujemo kada se šepavost već pojavila. U Govedarskom praktikumu u praksi, prisutnima je demonstrirana metoda korekcije u pet koraka.

Tijekom demonstracije korištena je metoda učenja peer-to-peer (farmer – farmeru). U međusobnoj vrlo kvalitetnoj komunikaciji, prisutni uzgajivači, đaci i studenti imali su prigodu čuti i izvrstan primjer iz prakse korištenja domaće hrvatske simentalske pasmine u mesnom i ekološkom govedarstvu. Iznijeli su ga mladi potencijalni nasljednici OPG-a Džakula, Sofija i Damjan. S demonstracije je poslana jasna poruka, u ostvarivanju vlastitih ciljeva najvažnije je znanje iz struke.

U dosadašnjih pet demonstracijskih događaja kao i ovom posljednjem, u ovogodišnjoj NEFERTITI kampanji prikazana su demo-gospodarstva za koja vjerujemo da su opravdano izabrana mjesta razmjene znanja različitih sudionika. Uz prikaze vlastitih farmi, najbolji praktičari na određenom području pokazali su mnoge detalje korisne za sve sudionike. Cilj je bio ukloniti predrasude i motivirati postojeće te potencijalne poljoprivrednike za pravilno upravljanje pašnim odnosno mesnim i ekološkim govedarstvom. Učinjen je i vrijedan korak povezivanja poljoprivrednika u našu Mrežu 3 – Ekološki sustavi u stočarstvu.

mr.sc. Dario Zagorec

voditelj mreže (HUB-a) 3

Pripremi za ispis