HVATAMO LI PRIKLJUČAK ?!

Naši napredni, udruženi uzgajivači simentalskog goveda nastoje već godinama držati korak s najboljima. Najbolji su, opće je poznato, njemački i austrijski uzgoji simentalskog – Fleckvieh goveda i s njima desetljećima surađujemo, posjećujemo ih i kupujemo njihov rasplodni materijal. Manje je poznato da češki uzgajivači te iste simentalske pasmine, koju oni zovu strakata plemena, krupnim koracima napreduju i u potpunosti su uhvatili priključak s njemačkim i austrijskim uzgajivačima. Stoga naši uzgajivači simentalca Zagrebačke županije i Grada Zagreba već nekoliko godina planiraju jedan ozbiljan stručni posjet češkim uzgajivačima i to su napokon realizirali.

Od 25. do 27. studenog ove godine 46 sudionika boravilo je u stručnom posjetu Češkoj Republici s ciljem detaljnog upoznavanja njihovog vrlo efikasnog i uspješnog sustava uzgoja goveda. Većinu putnika činili su napredni, uglavnom mladi uzgajivači simentalca, članovi Saveza uzgajivača simentalskog goveda Zagrebačke županije i Grada Zagreba. Oni su naravno poveli sa sobom i predstavnike struke iz centara za umjetno osjemenjivanje, veterinarske stanice Vrbovec, područne službe Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Uprave za stručnu podršku razvoju Ministarstva poljoprivrede te nekoliko svojih kolega uzgajivača iz susjednih županija. Medijski je putovanje popratio i dugogodišnji suradnik, novinar Radio Vrbovca. Samu organizaciju putovanja proveli su djelatnici Saveza (proizvođačke organizacije) u suradnji s tvrtkom Nova-Genetik, koja je zastupnik češkog centra za UO Natural.

Češki sustav uzgoja u potpunosti je uhvatio priključak s najboljima, možemo li i mi …?!

Program stručnog posjeta Češkoj bio je (sažeto):

  1. Posjet centru za umjetno osjemenjivanje Natural (Hradištko blizu Praga)
  2. Prezentacija češkog uzgoja goveda u krovnoj organizaciji ČMSCH („Hradištko“)
  3. Obilazak manje simentalske eko-farme s robotskom mužnjom i preradom mlijeka
  4. Prijem u Savezu uzgajivača češkog simentalca CESTR (Radešinska Svratka blizu Brna)
  5. Obilazak velike farme češkog simentalca Pro-Agro (Radešinska Svratka)
  6. Obilazak specijalizirane farme za uzgoj rasplodnih junica i tov junadi (okolica Brna)
  7. Obilazak farme vrhunske rasplodne stoke u sustavu krava-tele (okolica Brna)
  8. Kratko turističko razgledavanje drugog najvećeg grada Češke Republike – Brno

U najvećem centru za UO u Češkoj – Natural drže više od 100 rasplodnih bikova iz više od 20 različitih pasmina. Među njima je i simentalski bik WINGS, kojega su kupili u Hrvatskoj od predsjednika našeg Saveza, Damira Horvatića. Bik nije mogao ostati u našem uzgoju jer je nositelj genskog defekta F5, a naši su uzgajivači odlučili (kao i austrijski i njemački) izbjegavati širenje poznatih genskih defekata u populaciji. Češki centri za UO imaju drugačiju strategiju pa koriste ovog visoko rangiranog genomski-testiranog bika na svojoj populaciji, ali i za izvoz. Wings je trenutno 4. po gGZW indeksu (126) od svih simentalskih bikova koje nudi Natural.

WINGS (Walk x Worldwide x Rumgo) – pravi suvremeni “internacionalac”:

rođen u Hrvatskoj – majka austrijska krava – otac njemački bik – „živi i radi“ u Češkoj

Od najpoznatije osobe češkog uzgoja goveda dr. Josefa Kučere čuli smo važne činjenice o efikasnosti i razvoju češkog govedarstva u srcu njihovog sustava, a to je krovna uzgojna organizacija ČMSCH (Českomoravska Společnost Chovatelu). Dr. Josef Kučera je menadžer tog dioničkog društva kojemu su dioničari pasminski savezi uzgajivača simentalca, holsteina, ostalih pasmina goveda, drugih vrsta životinja i manjim dijelom ministarstvo poljoprivrede. Po vrsti poslova tu organizaciju bi mogli usporediti s našom dosadašnjom HPA. Ukupno u ČMSCH zajedno sa podružnicama radi oko 250 zaposlenih. Inače, dr. Kučera je i predsjednik Europskog simentalskog saveza već 12 godina. Dvije bitne stvari za naše zainteresirane uzgajivače i stručnjake dr. Kučera je posebno istaknuo – uspješan i potpun ulazak u zajednički AT/DE/CZ sustav genetskog vrednovanja za simentalsku pasminu – GZW-sustav. Česi više nemaju zasebno računanje uzgojnih vrijednosti – dio su zajedničkog sustava s austrijskim i njemačkim uzgojima (Gemeinsame Zuchtwertliste -GZL) . A na pitanje naših uzgajivača što bi za nas bilo najvažnije da bismo slijedili njihov uspješan put – spremno je odgovorio: lideri – morate izabrati jake lidere, jako vodstvo, koje će čvrsto gurati prema zajedničkom cilju.

Poznata piramida organizacije uzgoja u Češkoj – funkcionira u praksi i daje odlične rezultate

Na drugom kraju Češke, u okolici Brna, ugostili su nas naši kolege – uzgajivači simentalskog goveda udruženi u savez CESTR (Svaz Chovatelu Českeho Strakateho Skotu) – Radešinska Svratka. Taj savez već 30-ak godina radi u interesu uzgajivača simentalca, priznat je i bitan čimbenik u sustavu. Ima točno 209 članova. Vodi matične knjige za čitavu populaciju simentalca (oko 130.000 krava), izdaje uzgojnu dokumentaciju, radi promociju uzgoja i pasmine, organizira izložbe, izdaje časopis i ima tvrtku za prodaju stoke (Cattle Market) s 5 zaposlenih, koja je čimbenik na tržištu – izvoze stoku u Austriju, Njemačku, Francusku, Rusiju, Ukrajinu, Kazahstan, Uzbekistan, Tursku, Libanon, … Hrvatsku. Posluju na tržištu, ali imaju i oko 60% dotacija od države. Važni su dioničari krovne organizacije ČMSCH, čije usluge svi uzgajivači koriste. Imaju nove poslovne prostorije u kojima su nas primili (izgrađene 2015.godine). Imaju sustav koji donosi rezultate: prije 20 godina imali su prosječnu godišnju proizvodnju mlijeka od 5.100 kg/kravi – danas je to 7.700 kg/kravi i prosječni MTR 390 dana, što je potpuno ravnopravno uzgajivačima u Austriji i Njemačkoj. Njihovi rasplodni bikovi koje koriste za UO na zajedničkoj su listi sa svim austrijskim i njemačkim bikovima i koriste se i u najboljim uzgojima kao bikovski očevi. Njihova rasplodna i tovna stoka organizirano se prodaje na brojnim tržištima i vrlo je konkurentna. To je uspješan sustav.

Naši zainteresirani uzgajivači i struka upoznali su efikasan sustav u kojemu savez uzgajivača igra važnu ulogu

– u modernim poslovnim prostorima u vlasništvu saveza uzgajivača CESTR

Na 4 farme koje smo posjetili tijekom ovoga putovanja vidjeli smo i čuli puno korisnih informacija, a dio svega toga može se vidjeti i u galeriji slika na web stranici saveza www.simentalac.com.

Damir Pejaković, dipl.inž.agr.

damir.pejakovic@mps.hr

Pripremi za ispis