HUB 3: PETI NEFERTITI DEMO–DOGAĐAJ ODRŽAN NA OPG-u ŠIVAK

Peti demonstracijski događaj pod nazivom „Držanje goveda na otvorenom uz minimalna ulaganja“, održan je u srijedu 4. prosinca 2019. na OPG-u Milice Šivak, Pušća, općina Zagorska Sela, u Krapinsko-zagorskoj županiji na kojoj je domaćin bio mladi uzgajivač Dario Šivak. Demonstracija je organizirana u okviru projekta NEFERTITI (Networking European Farms to Enhance Cross Fertilisation and Innovation Uptake through Demonstration), koji u Republici Hrvatskoj provodi Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva. Ovo je već peti događaj u kampanji organiziranoj unutar Mreže 3 – Ekološki sustavi u stočarstvu koju čine članovi mreže, u prvom redu uzgajivači, predstavnici raznih institucija u poljoprivredi, savjetodavci djelatnici Ministarstva poljoprivrede i ostali zainteresirani. Projekt je financiran iz Programa OBZOR 2020.

                               

Osim predstavljanja projekta NEFERTITI i mreže Ekološki sustavi u stočarstvu (HUB 3) u Hrvatskoj, u uvodnom dijelu svoje gospodarstvo predstavio je domaćin Dario Šivak. Uz njega svoja gospodarstva su i potencijale predstavili i ostali uzgajivači. Korištena je metoda učenja peer-to-peer (farmer – farmeru). Govorilo se o modelima proizvodnih sustava uzgoja goveda na otvorenom uz minimalna ulaganja s naglaskom na mesno i ekološko govedarstvo. Središnji dio demonstracije bio je obilazak gospodarstva domaćina i praktična demonstracija sustava uzgoja krava-tele na otvorenom uz minimalna ulaganja. U izlaganju i raspravi naglašena je važnost pravilnog upravljanja mesnim pašnim govedarstvom u sustavu proizvodnje niskih ulaganja, što je i bio cilj demonstracije. Ovisno o pasmini koja se koristi u sustavu ekstenzivnog gospodarenja, te ovisno o pogodnostima za njegu pašnjaka, može se koristiti slobodno držanje goveda na otvorenom uz minimalne uvjete za smještajem dok kod poluintenzivnog postoje minimalni do umjereni zahtjevi za smještaj. U izlaganju o cjelogodišnjem uzgoju goveda na otvorenom, spomenuta je zanimljiva tvrdnja: Najbolja staja je nikakva staja! Uzgajivači koji imaju staju s ispustom i sami se mogu uvjeriti da će goveda radije boraviti vani na otvorenom nego u staji. Zaključak je da je poželjno, ukoliko se već planira koristiti staja, neka to bude otvorena staja s vanjskom klimom.

Prigodom predstavljanja i obilaska gospodarstva Dario Šivak, mladi perspektivni uzgajivač, dosadašnjim se trudom i radom na svojem gospodarstvu kao i na demonstraciji potvrdio kao vrlo važan potencijal u području mesnog govedarstva u svojoj županiji. Izvrstan je primjer drugim mladim poljoprivrednicima. Snažna je poruka poslana s demonstracije ovog neustrašivog mladića kojeg niti jedan od mnogobrojnih problema s kojima se svakodnevno susreće nije sputao u ostvarivanju vlastitih ciljeva. Zadivljujuća je njegova volja u svladavanju surovih zemljopisnim i klimatskih uvjeta u ovom kutku Hrvatskog zagorja. Bez sumnje, odličan primjer i značajna motivacija za postojeće i potencijalne poljoprivrednike.

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 20%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } /* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */

mr.sc. Dario Zagorec

voditelj mreže (HUB-a) 3