HUB 3: ČETVRTI NEFERTITI DEMO-DOGAĐAJ NA OPG-u ERDELJA

Četvrti demonstracijski događaj pod nazivom „Iskustva u izboru pasmina za tov goveda“, održan je u srijedu 27. studenoga 2019. na OPG-u Vinka Erdelje, u Mihovljanu, u Krapinsko-zagorskoj županiji. Demonstracija je organizirana u okviru projekta NEFERTITI (Networking European Farms to Enhance Cross Fertilisation and Innovation Uptake through Demonstration), kojeg u Republici Hrvatskoj provodi Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva. Ovo je četvrti događaj u kampanji organiziranoj unutar Mreže 3 – Ekološki sustavi u stočarstvu koju čine članovi mreže, u prvom redu uzgajivači, predstavnici raznih institucija u poljoprivredi, savjetodavci djelatnici Ministarstva poljoprivrede i ostali zainteresirani. Projekt je financiran iz Programa OBZOR 2020 (sredstvima iz programa za istraživanje i inovacije Europske unije Horizon 2020 u okviru ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava br. 772705).

 

                              

 

Osim predstavljanja Projekta Nefertiti i mreže Ekološki sustavi u stočarstvu (HUB 3) u Hrvatskoj, u uvodnom dijelu svoje gospodarstvo predstavio je domaćin Vinko Erdelja. Također potencijale svojih gospodarstava predstavili su i svi ostali prisutni uzgajivači koji su sudjelovali u izuzetno dobroj raspravi i međusobnoj komunikaciji. Govorilo se i o modelima proizvodnih sustava uzgoja krava s naglaskom na mesno i ekološko govedarstvo, dok je središnji dio demonstracije osim praktične demonstracije domaćina, bila rasprava o izboru pasmina i iznošenje praktičnih iskustava u proizvodnom sustavu tova na paši.

U izlaganju i u raspravi naglašena je važnost izbora pasmine za pašni tov te u skladu s time korištenje raspoloživih površina. Neke pasmine imaju veći okvir, postižu veće završne težine i zahtijevaju veće količine voluminozne krme, dok se neke odlično prilagođavaju skromnijim hranidbenim potrebama i surovijim klimatskim uvjetima. Među ostalim zaključeno je da postoji prokušani model uzgoja krava-tele korištenjem domaće hrvatske simentalske pasmine u mesnom i ekološkom govedarstvu, no imamo i vrlo uspješnih uzgajivača koji drže različite tovne pasmine. Tako gospodarstvo Erdelja u sustavu mesnog pašnog govedarstva drži pasminu aubrac. I ovdje kao i na ostalim demo-farmama korištena je interaktivna komunikacija prisutnih prigodom predstavljanja i obilaska gospodarstva metodom peer-to-peer učenja (farmer – farmeru). Vinko Erdelja kao uzgajivač, svojim dosadašnjim iskustvom, ulaganjima i inovativnošću na svojem gospodarstvu, na demonstraciji se potvrdio kao značajan praktičar na području svoje županije u području mesnog govedarstva i zasigurno će poslužiti kao značajna motivacija za postojeće i potencijalne poljoprivrednike.

 

mr. sc. Dario Zagorec

voditelj mreže (HUB-a) 3

 

 

Pripremi za ispis