Održan 13. međunarodni ribarski sajam CROFISH

Ribarski sajam Crofish održan je ove godine od 22. do  24. studenog u sportskoj dvorani Žatika u Poreču. Ovaj 13. međunarodni sajam organiziralo je Udruženje obrtnika Poreč uz potporu Ministarstva poljoprivrede, Istarske županije i Grada Poreča. U okviru sajamskog prostora organizirana su stručna predavanja i okrugli stolovi na kojima su se okupili brojni predstavnici administracije, znanosti i profesionalnih ribara iz Hrvatske i Italije. Uzvanici su imali priliku upoznati se s aktualnim stanjem u hrvatskom ribarstvu i provedenim mjerama iz  Operativnog za razdoblje 2014-2020 te najavom programa za sljedeće programsko razdoblje.  Predstavljeni su ciljevi i radni paketi na kojima će se raditi u okviru Interreg projekata   PRIZEFISH i FAIRSEA na kojima sudjeluje Ministarstvo poljoprivrede kao projektni partner. Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva  sudjelovala je na sajmu te je podjelom brošura i letaka promovirala rad naše uprave. Uz ostale projektne partnere prezentirana je uloga ministarstva u provedbi projekta PRIZEFISH. Također, okupljenima su predstavljeni projekti SUSHIDROP i „Adri.SmArtFish“.

Na stručnim predavanjima posjetitelji su imali priliku čuti predavanja o utjecaju invazivnog rebraša Mnemiopsis leidyi na ekosistem sjevernog Jadrana i ribarski sektor, korištenju biomase meduza kao alterativnog izvora proteina u ribljoj hrani u održivoj marikulturi te o mogućnosti gospodarskog korištenja novih invazivnih vrsta: Plavi rak (Callinectes sapidus) i Strijelko (Pomatomus saltatrix) u Jadranu: vrijeme je da prijetnju pretvorimo u resurs?

Za posjetitelje je organiziran  „Cooking show“ u gastro kutku na kojem su mogli degustirati inovativne riblje obroke pripremljene od ulova ribara RZ „Istra“, koji su jedan od partnera na projektu PRIZEFISH. Na sajmu se predstavilo 95 izlagača iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Njemačke i Španjolske sa više od 280 poznatih svjetskih brendova koji svojim asortimanom obuhvaćaju cjelokupni ribarski sektor. Posjetitelji sajma su imali priliku vidjeti veliki broj specijaliziranih proizvoda za gospodarski, sportski i rekreacijski ribolov te akvakulturu. Izlagači su se predstavili s raznom elektroničkom opremom za navigaciju i pronalaženje ribe, ribarskim alatima od štapova, mreža, sklopivih vrša do udica različitih veličina i namjena. Predstavili su se i domaći proizvođači brodskih motora, vinčeva, ledomata i ostale opreme namijenjene čuvanju ulova.

Organizarori su omogućili okupljanje svih gospodarskih subjekata iz djelatnosti ribarstva, akvakulture i sportskog ribolova što je bila prilika za stjecanje novih znanja, razmjenu iskustava i buduću poslovnu suradnju.

Valentina Andrić, mag. ing., voditeljica Službe

Pripremi za ispis