HUB 3: POZIV NA DEMO – DOGAĐAJ

Iskustva u izboru pasmina za tov goveda

 

Pozivamo Vas dana 27. studenoga 2019. (srijeda), s početkom u 11:00 sati na demonstracijski događaj pod nazivom „Iskustva u izboru pasmina za tov goveda“, koji će se održati na OPG-u Vinko Erdelja, Mihovljan 382 a, Krapinsko-zagorska županija. Okupljanje i uvodni dio demonstracije s izlaganjima biti će na adresi Mihovljan 382 a, dok će se praktični dio demonstracije uz obilazak farme i pašnjaka odvijati nedaleko od gospodarstva.

 

 

Glavni sadržaj i ciljevi događaja:

U Hrvatskoj ne postoji praktično iskustvo u proizvodnom sustavu tova na paši, a potencijal je ogroman. Cilj demonstracije je ukloniti predrasude i motivirati postojeće te potencijalne farmere za pravilno upravljanje mesnim pašnim govedarstvom. Stoga je bitno naglasiti važnost izbora pasmine za pašni tov. Neke pasmine imaju veći okvir, postižu veće završne težine i zahtijevaju veće količine voluminozne krme, dok se neke odlično prilagođavaju skromnijim hranidbenim potrebama i surovijim klimatskim uvjetima. Postoji prokušani model uzgoja krava-tele korištenjem domaće hrvatske simentalske pasmine u mesnom i ekološkom govedarstvu. Također, postoje i uspješni uzgajivači ostalih tovnih pasmina u mesnom pašnom govedarstvu. Najbolji praktičari na tom području i primjeri na njihovim farmama mogu biti značajna motivacija za postojeće i potencijalne poljoprivrednike. PROGRAM demonstracijskog događaja možete naći na linku POZIV Nefertiti Erdelja ORIG za slanje.

Demonstracijski događaj organizira se unutar Mreže 3 (HUB 3) – Ekološki sustavi u stočarstvu u projektu NEFERTITI (Networking European Farms to Enhance Cross Fertilisation and Innovation Uptake through Demonstration), kojeg u Republici Hrvatskoj provodi Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva. Financiran je iz Programa OBZOR 2020 (sredstva iz programa za istraživanje i inovacije Europske unije Horizon 2020 u okviru ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava br. 772705). Skupinu pod nazivom HUB 3 – Ekološki sustavi u stočarstvu, čine članovi mreže, uzgajivači, predstavnici raznih institucija u poljoprivredi, savjetodavci djelatnici Ministarstva poljoprivrede ali i svi ostali zainteresirani koji će nam se pridružiti tijekom trajanja projekta.

 

                 

 

Demonstracijske aktivnosti usredotočene su na nove prakse i tehnologije, poboljšanju tzv. čvrstoće životinja (animal robustness), uzgoju, dobrobiti i hranidbi. Također, usredotočene su na razmjenu znanja i iskustava oko specifičnosti u ekološkom uzgoju stoke koje će omogućiti privlačenje konvencionalnih poljoprivrednika, te njihov prijelaz u ekološke. Isto tako teži se poboljšati obuhvat te interakciju s potrošačima.

 

 

mr. sc. Dario Zagorec

voditelj mreže (HUB-a) 3