HUB 3: TREĆI NEFERTITI DEMO-DOGAĐAJ NA OPG-u VUKELIĆ

Treći demonstracijski događaj pod nazivom „Poboljšanje kvalitete tla na travnjačkim površinama u sustavu krava-tele“, održan je u srijedu 20. studenoga 2019. na OPG-u Milana Vukelića, u Lipama kod Gospića u Ličko-senjskoj županiji. Demonstracija je organizirana u okviru projekta NEFERTITI (Networking European Farms to Enhance Cross Fertilisation and Innovation Uptake through Demonstration), kojeg u Republici Hrvatskoj provodi Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva. Ovo je treći događaj u kampanji organiziranoj unutar Mreže 3 – Ekološki sustavi u stočarstvu koju čine članovi mreže, u prvom redu uzgajivači, predstavnici raznih institucija u poljoprivredi, savjetodavci djelatnici Ministarstva poljoprivrede i ostali zainteresirani. Projekt je financiran iz Programa OBZOR 2020 (sredstvima iz programa za istraživanje i inovacije Europske unije Horizon 2020 u okviru ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava br. 772705).

                              

Osim predstavljanja Projekta Nefertiti i mreže Ekološki sustavi u stočarstvu (HUB 3) u Hrvatskoj, u uvodnom dijelu svoje gospodarstvo predstavio je domaćin Milan Vukelić. Također potencijale svojih gospodarstava predstavili su i svi ostali prisutni uzgajivači koji su sudjelovali u izuzetno dobroj raspravi i međusobnoj komunikaciji. Govorilo se i o modelima proizvodnih sustava uzgoja krava s naglaskom na mesno i ekološko govedarstvo, dok je središnji dio demonstracije osim praktične demonstracije domaćina, bilo izlaganje stručnjaka za tlo, travnjaštvo i proizvodnju krme Nikole Gržana pod nazivom Poboljšanje kvalitete tla na pašnjacima.

U izlaganju i u raspravi naglašena je važnost korištenja površina u spremanju voluminozne krme za zimsko razdoblje hranidbe. Razlog je nedostatak obradivih površina u tu svrhu i klimatski uvjeti koji vladaju na tom području a posebno se odnose na nepredvidive, ali u pravilu hladne i duge zime. Istaknuto je da su krški pašnjaci vrlo nepovoljno stanište i ograničavajući čimbenik za proizvodnju i korištenje, no izrazito velikim naporima, unatoč mnogobrojnim problemima, ipak se razumno koriste. Poboljšanjem kvalitete tla na travnjačkim površinama može se utjecati na kvalitetu i prinos proizvedene krme a time i utjecati na pravilno upravljanjem pašnim govedarstvom. Trenutno je veliki raspon prinosa suhe tvari, od 1 do 10 t/ha, koji varira od vrlo plitkih krških polja do proizvodno ograničenih vrlo solidnih tala. Zaključeno je da treba popraviti stanje na tlima s vrlo niskom razinom sadržaja fosfora kojeg ponegdje ima u tragovima. Moguće je to provesti meliorativnom gnojidbom tvarima koje imaju dozvolu za uporabu u ekološkoj proizvodnji. Prinosi lucerne su zadovoljavajući na intenzivnije korištenim površinama dok je naglašeno kontinuirano svladavanje bujadi na pašnjacima koja se kao najproširenija paprat šuma neprestano širi.

OPG Milana Vukelića pokazalo se kao izvrsno demonstracijsko gospodarstvo za metodu peer-to-peer učenja (farmer – farmeru) interaktivnom komunikacijom prisutnih prigodom obilaska i predstavljanja različitih inovativnih uređaja i opreme. Mnogi od njih koriste se u uzgoju stoke a dio za održavanje korištenih pašnjaka kao i površina koja gospodarstvo koristi. Milan Vukelić kao uzgajivač, vrsni je poznavatelj genetskih odlika pasmina koje posjeduje te problematike upravljanja pašnim govedarstvom. Dosadašnjim iskustvom, ulaganjima i inovativnošću na svojem gospodarstvu, posebno u otežanim uvjetima proizvodnje, na demonstraciji se zbog svega navedenog potvrdio kao važan proizvođač u području mesnog i ekološkog govedarstva.

mr.sc. Dario Zagorec

voditelj mreže (HUB-a) 3

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 20%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } /* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */