Pčelarski demo događaj HUB 10

Pčelarski demo-događaj HUB-10

Pčelarski demo-događaj održan je u Vukovaru u četvrtak 14.studenog 2019.g. Teoretski dio polaznici demonstracijske radionice odslušali su u prostorijama crkve Sv.Filipa i Jakova , a praktični dio na OPG-u Branka Višnjića uz aktivno sudjelovanje svih polaznika.

                                                      

Treba naglasiti da je demonstracijski događaj organiziran u okviru projekta NEFERTITI (Networking European Farms to Enhance Cross Fertilisation and Innovation Uptake through Demonstration)koji je financiran sredstvima iz programa za istraživanje i inovacije Europske unije Horizon 2020 u okviru ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava br. 772705. Unutar projekta postoji 10 tematskih mreža i regionalnih podmreža (HUB-ova). Smisao projekta je stvaranje dodatne vrijednosti kroz razmjenu znanja i iskustava, poticanje prijenosa inovacija, razvoj peer to peer učenja te rad na boljoj povezanosti mreža između poljoprivrednih gospodarstva diljem Europe. Pčelari odnosno poljoprivrednici imaju mnogo razloga da se uključe u projekt. Dijele svoje ideje i vizije pčelarstva/poljoprivrede, ali i rezultate istraživanja i praktične primjene osmišljene u njihovoj regiji/zemlji s NEFERTITI zajednicom te saznaju više o potrebama i izazovima pčelara/poljoprivrednika. Spomenuti projekt u Republici Hrvatskoj provode djelatnici Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede u suradnji s demo- pčelarima i inovacijskim akterima unutar Mreže 10 – Atraktivna poljoprivreda.

Glavni cilj događaja bio je upoznati sudionike s tehnologijom proizvodnje ostalih pčelinjih proizvoda. Naime, pčelarska gospodarstva radi boljeg pozicioniranja na tržištu moraju proširivati paletu proizvoda. Pri tome poznavati tehnološke postupke upravljana s pčelinjim zajednicama s ciljem dobivanja kvalitetnih pčelinjih proizvoda.

Igor Petrović dipl.ing.agr.
član mreže HUB 10