Obavijest proizvođačima voćnih vrsta

Jesen je vrijeme kada provodimo pripremu nasada za narednu vegetaciju. Jedna od važnijih mjera zaštite je sakupljanje otpalog lišća, zaostalih „mumificiranih“ plodova iz krošnje, ispod voćaka te uklanjanje starih, polomljenih grana i njihovo iznošenje iz nasada. Provodimo i tretiranje sredstvima na bazi bakra, kada otpadne više od polovice lišća. Tretiranjem  štitimo stablo i grančice od patogena kao što su bakterijski rak koštičavog voća, šupljikavost lista koštičavog voća i kovrčavost lišća breskve, a kod jezgričavog voća rak kore, bakterijska palež te bakterioze lijeske oraha, koji prezime na kori, u pukotinama kore, rak ranama i mumificiranim plodovima.

Bakterijski rak koštićavog voća je opasna bolest  koja napada sve biljne organe. Za zaštitu protiv bakterioze mogu se primijeniti samo pripravci na bazi bakra. Pripravak koji ima dozvolu za bakterijski rak koštićavog voća je Nordox 75 WG koji se može koristiti i za  bakterijsku palež jezgričavog voća. Za zaštitu od šupljikavost lista koštičavog voća i kovrčavost lišća breskve dozvolu ima Neoram WG, za preventivnu zaštitu protiv rak kore jabuke i kruške možemo primijeniti Cuprablau Z.

Za jesensku preventivnu zaštitu od bakterioza na lijesci i orahu možemo primijeniti neki od fungicida: Cuprablau Z, Cuprablau Z 35 WG i Bordoška juha Caffaro 20 WP.                                                                                                                    

Upotrijebljeno sredstvo koristiti prema priloženoj uputi za upotrebu, isto na propisani način zbrinuti, voditi evidenciju o uporabi sredstava za zaštitu bilja, pridržavati se Zakona o održivoj uporabi pesticida NN 14/14.

 

                                                                                Ivana Češek, mag.ing.agr.

                                                                                             e-mail: ivana.cesek@mps.hr