24. susret ribara

U organizaciji HOK, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, u Dubrovniku su se od 7. – 9. studenog održali 24. Susreti ribara. Prvog dana događanja okupili su se ribari i uzgajivači ribe i školjkara s područja cijele Hrvatske, a popodnevni sati bili su namijenjeni sastanku, zatvorenom za javnost, organizacijskog odbora i Ceha za ribarstvo i akvakulturu HOK s pomoćnikom ministrice g. Antom Mišurom i predstavnicima Uprave ribarstva.

Drugog dana, uz uvodna izlaganja o aktualnom stanju ribarstva i akvakulture u Dubrovačko-neretvanskoj županiji kao domaćinu i radu Ceha za ribarstvo i akvakulturu u prethodnoj godini, održane su i dvije panel rasprave. Prva na temu aktualnog stanja u ribarstvu koju je predvodio pomoćnik ministrice g. Ante Mišura, a uz njega su sudjelovali i načelnica Sektora za pomorsko dobro, morske luke i koncesije gđa. Nina Perko, dr. Barbara Zorica s Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita te g. Robert Momić i g. Mato Oberan kao predstavnici Ceha za ribarstvo i akvakulturu. Druga panel rasprava se odnosila na novi Operativni program za pomorstvo i ribarstvo za programsko razdoblje 2021. – 2027., gdje je panel predvodila gđa. Irena Jahutka, načelnica Sektora za upravljanje EU fondovima u ribarstvu, a uz nju su sudjelovali i g. Ante Sladoljev iz LAGUR-a Galeb, g. Šime Kosor iz ribarske zadruge „Omega 3“, g. Andrija Šarić, pomoćnik ravnatelja lučke uprave, te g. Robert Momić, predsjednik Ceha za ribarstvo i akvakulturu HOK.

Posljednjeg dana susreta razgovaralo se o stanju u akvakulturi, te je održana panel rasprava o inspekcijskom nadzoru u ribarstvu koju je predvodio g. Mario Rogošić, načelnik Sektora za kontrolu ribarstva, a uz njega su sudjelovali i predstavnici Obalne straže, Ministarstva unutarnjih poslova i Carinske uprave.

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva imala je priliku upoznati sudionike putem promotivnih letaka sa savjetodavnim uslugama koje mogu dobiti od savjetnika za ribarstvo te su im uručene brošure „Zaštićene vrste u Jadranskom moru“  i „Dobra higijenska praksa“ na plivaricama i koćama. Također, predstavljeni su ciljevi Interreg projekata PRIZEFISH i FAIRSEA na kojima naša Uprava sudjeluje kao projektni partner ispred Ministarstva poljoprivrede.

Poslije svake panel rasprave uslijedila su pitanja od strane ribara od kojih su najzanimljivija  između ostalog novi Operativni program, problemi vezani uz krivolov od strane osoba koje nisu profesionalni ribari, pitanje uređenja luka i iskrcajnih mjesta, problem predacije orade na uzgojnim instalacijama, problem lučica koje su namijenjene sportskim ribolovcima i uloga LAGUR-a. Neki od ovih problema su uvršteni u zaključke 24. Susreta ribara, uz pozitivne naznake rješavanja istih od strane nadležnih. Ovogodišnji Susret ribara je kao i prethodnih godina bio prilika za razmjenu iskustava, novih ideja i ostvarivane suradnje između svih dionika u ribarstvu.

Stručna savjetnica za ribarstvo
Maja Grbić

Pripremi za ispis