Prvi pčelarski demo događaj u Hrvatskoj

Prvi pčelarski demo-događaj u Hrvatskoj održan je u Vukovaru u ponedjeljak 11.studenog 2019.g. Teoretski dio polaznici demonstracijske radionice odslušali su u prostorijama crkve Sv.Filipa i Jakova , a praktični dio na OPG-u Franje Suropa uz aktivno sudjelovanje svih polaznika.

Treba naglasiti da je demonstracijski događaj organiziran u okviru projekta NEFERTITI (Networking European Farms to Enhance Cross Fertilisation and Innovation Uptake through Demonstration)koji je financiran sredstvima iz programa za istraživanje i inovacije Europske unije Horizon 2020 u okviru ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava br. 772705. Unutar projekta postoji 10 tematskih mreža i regionalnih podmreža (HUB-ova). Smisao projekta je stvaranje dodatne vrijednosti kroz razmjenu znanja i iskustava, poticanje prijenosa inovacija, razvoj peer to peer učenja te rad na boljoj povezanosti mreža između poljoprivrednih gospodarstva diljem Europe. Pčelari odnosno poljoprivrednici imaju mnogo razloga da se uključe u projekt. Dijele svoje ideje i vizije pčelarstva/poljoprivrede, ali i rezultate istraživanja i praktične primjene osmišljene u njihovoj regiji/zemlji s NEFERTITI zajednicom te saznaju više o potrebama i izazovima pčelara/poljoprivrednika. Spomenuti projekt u Republici Hrvatskoj provode djelatnici Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede u suradnji s demo- pčelarima i inovacijskim akterima unutar Mreže 10 – Atraktivna poljoprivreda.

 

Glavni cilj događaja bio je upoznati sudionike s holističkim načinom promišljanja u suzbijanju bolesti pčela. Naime, pčelinju zajednicu ne možemo promatrati kao nasumično nabacanu grupu pčela ili zbroj pojedinih pčela već kao jedan složen i međusobno umrežen super-organizam koji se zajedno hrani, brani, hladi, zagrijava i diše.
Holistički pristup u suzbijanju bolesti pčela podrazumijeva ispitivanje i procjenu svih parametara bitnih za nastanak pato-fizioloških procesa kao i uvjeta koji će dovesti do ozdravljenja pčelinje zajednice.
Stoga je polaznicima prezentiran novi pristup u kontroli i suzbijanju zaraznih i nametničkih bolesti pčela kao i problemi u nedostatnoj odnosno nekvalitetnoj hranidbi pčela uz demonstraciju svih postupaka na pčelinjaku.

Zlatko Tomljanović, dr.med.vet.
voditelj mreže HUB 10

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 33%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } /* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */