Određivanje tehnološke zrelosti maslina-peta preporuka

STANJE NA TERENU

→ Praćenje tehnološke zrelosti maslina tj. optimalnog roka berbe maslina za preradu u ulje provodi se i ove godine u 9 maslinarskih područja RH: Zapadna obala Istre (sjeverni i južni dio), Hrvatsko primorje (otoci Cres, Krk i Rab), Sjeverna Dalmacija (Zadarska i Šibensko- kninska županija), Srednja Dalmacija s otocima Šolta, Brač i Hvar, poluotok Pelješac, otok Korčula i jug Dalmacije Konavle. Praćenje optimalnog roka berbe počelo je 19. kolovoza 2019. i nastavilo se svakih 14 dana do 30. rujna 2019. Od 07. listopada pa do 25. studenoga 2019. uzorkovanje se provodi svakih sedam dana.

→ Berba u svim hrvatskim maslinarskim područjima još uvijek traje. „TEHNOLOŠKA ZRELOST“ tj. optimalna berba i prerada u ulje većine promatranih sorti maslina je počela s rokom uzorkovanja plodova maslina 28. listopada 2019.

→  Preporuka za maslinare Južne Dalmacije: praćena sorta LECCINO spremna je za branje, a lokaliteti na kojima su vršena uzorkovanja su otok VIS i Orebić na PELJEŠCU.

→  Također, za sortu LECCINO, prema sadašnjoj analizi i usporedbi s vrijednostima iz prošle godine, optimalnu tehnološku zrelost i preradu u ulje očekuje se za 7 dana u područjima Zapadna obala Istre (Sjeverni i Južni dio) te Sjeverna Dalmacija, Zadarska županija, gdje je bila provedena analiza uzoraka. Maslinari, koji imaju veći broj stabala, mogu krenuti s berbom.

Rezultati NIR analize plodova maslina zadnja dva rokova uzorkovanja mogu se vidjeti u tablici 1.

Pripremi za ispis