Održan 12. međunarodni kongres “Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo”

U organizaciji Hrvatskog agronomskog društva i Europskog udruženja sjemenara (ESA), a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, te Hrvatske gospodarske komore od 6. do 8. studenog u Umagu je održan 12. međunarodni kongres “Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo”. Nakon svečanog otvaranja i pozdravnih govora Hrvatsko agronomsko društvo i ove godine na skupu je dodijelilo dva priznanja „Zlatno sjeme“: Bc Institutu za oplemenjivanje i proizvodnju bilja d.d. Zagreb, za najprodavaniji hibrid kukuruza u Republici Hrvatskoj „PAJDAŠ“ i Poljoprivrednom institutu Osijek za najrašireniju sortu ječma na poljoprivrednim parcelama Republike Hrvatske, za sortu „Barun“.

 

Izvor fotografije HAD (Hrvatsko agronomsko društvo).

 

Teme plenarnih izlaganja bile su: „Perspektive i izazovi sjemenarstva nakon 2020. godine – kako se pripremiti“, „Sustav zaštite biljnih sorti u EU“, „Zaštita biljnih sorti u RH“ i „Promjene u zakonodavstvu iz područja sjemenarstva i rasadničarstva u 2020. godini“. Osim toga, prikazane su certificirane količine sjemena u RH i sorte u postupku priznavanja.

Na okruglom stolu raspravljalo se o domaćem oplemenjivanju i sjemenarstvu ratarskih kultura u globalnim trendovima.

Na kongresu su sudjelovali službenici Ministarstva poljoprivrede, Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva, koji su kao autori ili koautori radova sudjelovali s ukupno četiri rada:

Siniša Hrgović: „Ciljana primjena UAN-a i UREE za veći sadržaj proteina u pšenici“

Siniša Hrgović: „Komercijalna vrijednost proizvodnje kukuruza ostvarenih u komparativnim pokusima savjetodavne službe“

Tatjana Međimurec: “Mogućnost proizvodnje suncokreta na području sjeverozapadne Hrvatske“

Tatjana Međimurec: „Proizvodnja uljane repice u Republici Hrvatskoj“

Mara Bogović: „Povijesni pregled uzgoja čuvane sorte Varaždinska heljda“

Tijekom trajanja skupa prezentirana su 42 znanstvena i stručna rada, predstavljena je knjiga „Tršlja (Pistacia vera L.) autora prof. dr. sc. Ive Miljković. Sve pobrojano pokazuje da ovaj kongres daje značajan doprinos znanosti i agronomskoj struci kao i razvoju hrvatskog oplemenjivanja bilja, sjemenarstva i rasadničarstva.

 

mr. sc. Tatjana Međimurec