održana manifestacija Dani Cerničkog portugisca i izložba starih sorti

Jedanaesetu godinu zaredom Ministarstvo poljoprivrede, Brodsko-posavka županija, Općina Cernik, LAG Zapadna Slavonija i Udruga vinogradara i voćara Cernik organizirali su jedinstvenu manifestaciju, „Dane cerničkog portugizca i izložbu starih sorti“.

 

 

Cjelodnevno događanje održano je 19.10.2019. u prostoru starog Kulmerovog dvorca u Cerniku, BPŽ, a tijekom dana organizirano je niz sadržaja. Sve je počelo u jutarnjim satima izložbom plodova starih sorti voća, povrća i šumskih voćkarica, uslijedilo je i svečano otvorenje te stručna predavanja u organizaciji Ministarstva poljoprivrede na teme: Nove vrste voća u RH, mr.sc.Višnja Šimunović, Prerada voća, Marija Milašin, dipl.ing.agr. i Zlatna žutica vinove loze, Marina Kršić, mag.ing.agr.. U poslijepodnevnim satima u srednjovjekovnom Kulmerovom dvorcu uslijedila je jedinstvena atrakcija, viteški program „Vitezova zelingradskih“. Streličarstvo, ispaljivanje kugle, bitka s veprom, vitezovi i dame vratili su nas u neko staro doba, a u svemu uživali brojni posjetitelji. Svoje proizvode izložili su i predstavnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, moglo se kušati pivo domaćih Craft pivara, probati cernički ćupteti, pečeno kestenje, nadaleko čuveno vino, cernički portugizac…

 

 

U podrumu Kulmerovog dvorca odvijala se, pak vinska priča oko cerničkog portugizca te se krstilo mlado vino, a vinsku ceremoniju predvodio je vinski kardinal iz Požege Vlado Bauer.

Proglašena je i kuma cerničkih vinograda i podruma – Marija Milašin, djelatnica Ministarstva poljoprivrede.

 

 

U sklopu manifestacije, Ministarstvo poljoprivrede je sudjelovalo i sa izložbenim prostorom.

 

 

Marija Milašin, dipl.ing.agr.