Održani Dani jabuka u Desiniću

Prošlog vikenda, 18. listopada i 19. listopada u Općini Desinić održala se već tradicionalna manifestacija Dani jabuka kojom se ujedno i obilježava svjetski dan jabuka.

 

 

Mnogi posjetitelji mogli su uživati u izložbi starih sorti jabuka te ostalog voća kao i proizvoda od voća, edukativnim radionicama, glazbenom programu, izboru najbolje slastice, igraonici za djecu i prigodnoj eno-gastronomskoj ponudi.

 

 

Uz prigodnu ponudu jela i pića zagorskih ugostitelja, posjetitelji su mogli kušati tradicionalno jelo jabučjak.

U sklopu manifestacije Dani jabuka u Desiniću, službenici Ministarstva poljoprivrede – Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva organizirali su predavanja na temu : „Bobičasto voće“, „Bioraznolikost“, ”Travnjaci velike prirodne vrijednosti“ i „Stare sorte voćaka“.

 

 

Na svečanom otvorenju manifestacije Dani jabuka prisustvovao je pomoćnik ministrice poljoprivrede, g. Zdravko Tušek, te istaknuo:

„Voćarstvo u Hrvatskoj ima određenih izazova, ali unatrag nekoliko godina imamo dobre pokazatelje. Voće i voćne vrste uzgajaju se na nešto više od 30.000 hektara. Unatrag nekoliko godina čitav niz mjera iz ruralnog razvoja doprinio je tome da se voćnjaci revitaliziraju i moderniziraju.  Protugradni sustavi, sustavi za navodnjavanje i čitav niz novih tehnologija uvode se u voćarstvo. Time smo okrenuli da voćarstvo ipak ide u pozitivnom smjeru.“

 

Barbara Sente, bacc. menadžmenta

Pripremi za ispis