Obavijest maslinarima

Intenzivan let maslinine muhe nastavljen je i u proteklom razdoblju a na području Tribunja, Tisna, Murtera zabilježen je intenzivan let 3. generacije maslinine muhe.

Postotak aktivnih uboda povećan je u uzrorcima na svim područjima te je i dalje jako različit od lokaliteta do lokaliteta.

Najveća zaraza maslininom muhom, preko 60 -70%  aktivnih uboda, bilježi se na uzorciam sa područja Murtera i Tisna te Tribunja. Zaraza na uzorcima sa područja Primoštena kreće se od 20-50 %, dok je zaraza na uzorcima sa područja Danila, Donjeg Polja i zaleđa županije od 10 – 20%.

Odluku o početku berbe te eventualnu odluku o kurativnom tretiranju maslina donijeti nakon pregleda uzoraka maslina iz svojih maslinika.

Preporuča se maslinarima da uzmu uzorke plodova i izvrše pregled istih (100 plodova po lokalitetu) utvrde postotak zaraze a mjere zaštite prilagode dobivenim rezultatima i planiranom vremenu berbe.  

Kurativna zaštita može se provesti na područjima gdje je postotak odloženih jaja veći od postotka ličinki , odnosno u uzorcima gdje se večina ličinki nalazi plitko ispod pokožice ploda.

Ukoliko je večina ličinki napravila uočljive hodnike, nalazi se u sredini ploda  ili već blizu koštitce tada treba što prije planirati berbu, jer se provođenje zaštite nebi ostvario  očekivani rezultat.

 Kurativno tretiranje (tretiranje širom, cijele krošnje) može se provesti jednim od pripravaka kratke karence:

Za ovu namjenu dozvoljeni su pripravci na osnovu djelatne tvari:

Deltametrin (DECIS 2,5 EC, DECIS 100 EC, POLECI PLUS, SCATTO, ROTOR SUPER) – karenca 7 dana.

NAPOMENA!

Nakon tretiranja ispuniti evidencijsku listu o korištenju sredstava za zaštitu bilja, a praznu ambalažu propisno zbrinuti.

 

Gordana Kožarić-Silov dipl.inž.agr.

E-mail: gordana.k-silov@mps.hr