Određivanje tehnološke zrelosti maslina u njihovom području uzgoja- druga preporuka

STANJE NA TERENU

→ I ove godine provodi se praćenje tehnološke zrelosti ploda maslina za određivanje optimalnog roka berbe maslina za preradu u ulje u devet maslinarskih područja RH: Zapadna obala Istre (Sjeverni i Južni dio), Hrvatsko primorje (otoci Cres, Krk i Rab), Sjeverna Dalmacija (Zadarska i Šibensko-kninska županija), Srednja Dalmacija s otocima Šolta, Brač i Hvar, Pelješac, Korčula i Jug Dalmacije Konavle. Praćenje roka berbe počelo je 19. kolovoza i nastavilo se svakih 14 dana do 30. rujna 2019. Od 07. listopada pa do 25. studenoga uzorkovanje se provoditi svakih sedam dana.

→ Berba u nekim hrvatskim maslinarskim područjima je započela ili traje već desetak dana, mada još nije trenutak za optimalnu berbu. Dakle, može se reći da svi oni maslinari koji su do sada brali ili trenutno beru, provode zelenu berbu. Rezultat takve berbe dati će kao produkt zeleno maslinovo ulje.

→ Plod masline u većini maslinarskih područjima Hrvatske još uvijek je nezreo za berbu tj. akumulacija ulja i stvaranje konačne mase ploda nije završila.

→  Prema prošlogodišnjim rezultatima i usporedbom na području Zapadne obala Istre (Južni dio, lokalitet Vodnjan), sorta ISTARSKA BJELICA spremna je za branje! Za sjeverni dio taj se termin očekuje za 7 dana. Ostale analizirane sorte još uvijek akumuliraju (stvaraju) ulje.

Rezultati NIR analize plodova maslina zadnja dva rokova uzorkovanja mogu se vidjeti u tablici 1.

Pripremi za ispis