Izvješće s 17. županijskog natjecanja u oranju Zagrebačke županije 2019.

U organizaciji Udruge orača Zagrebačke županije, u subotu 12. listopada 2019. godine u Zaprešiću, održano je 17. županijsko natjecanje orača Zagrebačke županije.

Suorganizator natjecanja, koji je financijski potpomogao ovu manifestaciju, jest Zagrebačka županija – Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo.

Natjecanje se održalo u Zaprešiću, na parceli u vlasništvu OPG-a Marko Cvetković.

Prisutne je u ime Zagrebačke županije pozdravio pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo mr.sc. Josip Kraljičković, koji je i dodijelio nagrade svim natjecateljima.

Na natjecanju je sudjelovalo ukupno osam natjecatelja – pet natjecatelja sudjelovalo je u natjecanju u kategoriji plugova ravnjaka – Stjepan Cvetković, (prvo mjesto), Mario Miler (drugo mjesto), Nikola Poljak (treće mjesto), te dalje redom Ivan Gruden i Stjepan Fürnkranz, dok se u kategoriji plugova premetnjaka natjecalo troje natjecatelja – Ivan Vrhovec (prvo mjesto), Marko Cvetković (drugo mjesto) i Stefani Cvetković (treće mjesto).

Prema odluci UOZŽ, a radi osiguranja dovoljnog vremena za pripreme za natjecanje, prvoplasirani natjecatelji u obje kategorije stekli su pravo sudjelovanja na državnom natjecanju u oranju 2020. godine koje će se održati u Rugvici, u Zagrebačkoj županiji.

Ocjenjivanje su, prema Pravilniku svjetskog natjecanja u oranju, obavili certificirani suci Marijan Mavračić, Nikola Miler i Stjepan Doračić, a mjeritelji dubine oranja bili su Dragan Miler i Ivan Novoselec. Voditelj natjecanja i glavni sudac bio je Dario Padro.

Osim priznanja za sudjelovanje svim natjecateljima i diploma za prvoplasirane natjecatelje u obje kategorije, natjecatelji su nagrađeni peharima i nagradama.

Sponzori natjecanja bili su:
Bc Institutd d.d.: 1. mjesto ravnjak – sjemenski tritikal za 1 ha, 1. mjesto premetnjak – sjemenska pšenica za 1 ha i 2. mjesto ravnjak – sjemenski kukuruz za 1 ha.
KWS: 2 x sjemenski kukuruz za 1 ha – 3. mjesto premetnjak i 3. mjesto ravnjak i
Gospodarski list: 1. mjesto premetnjak – tromjesečna pretplata na Gospodarski list i gratis knjiga po izboru; 1. mjesto ravnjak – gratis knjiga po izboru; 2. mjesto ravnjak – gratis knjiga po izboru.
MESSIS d.o.o. – prsluk, torbica, oprema, katalog – 2. mjesto premetnjak
Grad Zaprešić donirao je majice za sve natjecatelje i sudionike.
Natjecanje su medijski popratili Mreža TV, Nezavisna televizija d.o.o., TV Zapad i Radio Zaprešić.

Posebnu zahvalu upućujemo svim članovima Udruge orača Zagrebačke županije koji su svojim radom i trudom omogućili ovo natjecanje.

Projekt je potpomognut sredstvima Zagrebačke županije.

 

Dario Padro, dipl. ing. agr.
predsjednik Udruge orača Zagrebačke županije

Pripremi za ispis