Održani 21. Dani voća Koprivničko križevačke županije

Manifestacija Dani voća Koprivničko-križevačke županije ove godine se održala po 21. put u kontinuitetu, spada u krug rijetkih koje su se održale i unaprijedile svoj sadržaj. Kvaliteta manifestacije se ogleda kroz stručni skup koji se tradicionalno održava prvog dana manifestacije i obrađuje zanimljive i aktualne teme za naše voćare. Ove godine je obrađena tema prerada voća uz stručno vođenu degustaciju pekmeza, džemova, voćnih sokova i octova. Pružena je informacija proizvođačima voća o mogućnostima prerade te o zakonskoj legislativi koja se mora zadovoljiti prilikom stavljanja voćnih prerađevina na tržište. Ukazano je na specifičnost ove proizvodnje, na pogreške koje se javljaju kod prerade i kako ih izbjeći. Uz navedenu temu prerade, prezentiran je projekt regionalnih distributivnih centara, koje bi prednosti donio takav centar za voćare na lokalnoj razini te koji su potrebni koraci da bi se to i ostvarilo. Predavanje i vođenu degustaciju su odradili djelatnici Ministarstva poljoprivrede, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva.

 

Drugog dana smo svi zajedno uživali u bogatstvu različitih plodova, boja, okusa i mirisa voća  na glavnom Đurđevačkom trgu. Voćari sa svojim prekrasno uređenim štandovima, vrtićka djeca, školarci ali i odrasli sa svojim plesom, pjesmom, izradom ukrasa od voća te specijalno pripremljenih jela, koktela i  različitih slastica,  dali su  poseban štih ovoj manifestaciji. Manifestaciju je otvorio doc.dr.sc. Krunoslav Dugalić, osobni izaslanik Ministrice poljoprivrede.

U sklopu manifestacije izrađeno je revidirano izdanje Kataloga proizvođača voća s područja Koprivničko križevačke županije koji inventarizira cjelokupnu voćarsku proizvodnju, nudi informaciju o proizvođačima, površinama i voćnim vrstama koje se proizvode na području županije.

Izlagači su se natjecali tko će ljepše i bogatije ukrasiti štand kako bi uvjerili ocjenjivački žiri da su baš oni zaslužili nagradu za najuređeniji štand. Nagradu za najuređeniji štand ove godine je osvojila Srednja gospodarska škola Križevci, koja posjeduje vlastiti nasad jabuka te prerađuju iste u sok i ocat.

Želja nam je da se dogodine ponovo nađemo na istome mjestu, s novim idejama i novim proizvodima te da ova manifestacija bude doprinos razvoju voćarske proizvodnje na području Podravine i Prigorja.

Slavko Kopilović, dipl.ing.agr.