Obavijest vinogradarima

Nastavo na prethodne obavijesti, sukladno Naredbi o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze (Grapevine Flavescense dorée) NN 48/2018.(NAREDBA) i Naredbi o izmjenama i dopuni Naredbe o poduzimanju mjera za spriječavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze NN 63/2019. od 28.06.2019. (NAREDBA) podsjećamo posjednike vinove loze na području Primorsko-goranske županije (NEZARAŽENO PODRUČJE) da su obvezni provoditi PREVENTIVNE MJERE koje obuhvaćaju:

  • SUSTAVNO PREGLEDAVATI GLAVNE BILJKE DOMAĆINE VINOVU LOZU KRIŽANCE RODA VITIS, OBIČNU PAVITINU, RADI UOČAVANJA SIMPTOMA KOJI UPUĆUJU NA ZARAZU FITOPLAZMOM

Stoga vinogradare u ovom razdoblju UPUĆUJEMO NA JOŠ JEDAN DETALJAN PREGLED NASADA, jer je jedan od lakše prepoznatljivih simptoma fitoplazmi  NEODRVENJAVANJE ROZGVE (ne miješati sa zapercima), eventualne sumnjive trsove i redove označiti i prijaviti.

Također, ukoliko su vinogradari i na nekim drugim lokacijama sami postavljali žute ploče mogu nas pozvati i/ili donijeti u Ispostavu Krk i Ispostavu Čavle na pregled i očitanje. Prije prenošenja žutih ploča treba ih umotati u prozirnu kuhinjsku foliju.

U vegetacijskoj sezoni 2018. na području Primorsko-goranske županije prema našim praćenjima zabilježena je prisutnost američkog cvrčka u niskoj populaciji samo na području Vrbničkog polja.

U vegetacijskoj sezoni 2019. prema našim praćenjima zabilježena je NISKA PRISUTNOST AMERIČKOG CVRČKA  u Vrbničkom polju, na području oko Grada Krka te Kastva, o čemu treba dodatno povesti računa u slijedećoj vegetacijskoj sezoni.

 

lokalitet Američki cvrčak
Krk-Jurandvor
Krk-Vrbničko polje +
Krk-Kimpi +
Krk-Punat
Krk-Brzac
Vinodol
Zvoneća +
Kastav-Šporova jama +
Kastav/Rijeka-Srdoči +
Rab-Barbat
Rab-Mundanije
Rab-Kampor
Mali Lošinj-Punta Križa

lokaliteti obuhvaćeni praćenjem u vegetacijskoj sezoni 2019. godine

 

Populacija američkog cvrčaka (Scaphoideus titanus) je za sada vrlo niska. Naglašavamo da ju SAMO ODGOVORNIM PONAŠANJEM  svih dionika možemo takvom i održati, kako bi vinogorja našeg područja što duže ostala nezaražena područja.

Za sve dodatne informacije i pojašnjenja molimo obratiti se kroz individualna savjetovanja ili sudjelovati na jednoj od najavljenih edukacija u sklopu kojih na početku svake dajmo naglasak na informacije o zlatnoj žutici i njezinom vektoru američkom cvrčku.

 

 

 

Karmen Karlić, dipl.inž.agr.

e-mail: karmen.karlic@mps.hr

___________________________________________________________________________