Izvješće s 9. županijskog natjecanja u oranju Grada Zagreba

U subotu, 05. listopada 2019. godine u Kupinečkom Kraljevcu, u organizaciji Udruge orača Grada Zagreba (UOGZ), Vijeća Gradske četvrti Brezovica i Mjesnog odbora Kupinečki Kraljevec, održano je 9. županijsko natjecanje orača Grada Zagreba 2019.

Suorganizator i pokrovitelj natjecanja bio je Grad Zagreb – Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba.
Uz prigodni nastup KUD-a Brezovica, prisutne je pozdravila predsjednica Gradske četvrti Brezovica Marina Pucević, a natjecanje je otvorila izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Draženka Grah, pomoćnica pročelnika za poljoprivredu i ruralni prostor, ujedno i predsjednica Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača (HUONO).
Natjecanje je održano na parceli koju je za natjecanje ustupilo poduzeće „Fragaria“ d.o.o., a na natjecanju je sudjelovalo ukupno deset natjecatelja.

U kategoriji plugova ravnjaka natjecalo se sedam natjecatelja – Ivan Novoselec (prvo mjesto), Božo Dumić (drugo mjesto), Mihael Kalaj (treće mjesto), Tihomir Milača (četvrto mjesto), Jurica Milača (peto mjesto), Stjepan Jagatić Vlašić (šesto mjesto) i Franjo Mavračić (sedmo mjesto), te tri natjecatelja u kategoriji plugova premetnjaka – Dubravko Kalaj (prvo mjesto), Karlo Čuvar (drugo mjesto) i Matija Ivančić (treće mjesto).

Prema odluci UOGZ, a radi osiguranja dovoljnog vremena za pripreme za natjecanje, prvoplasirani natjecatelji u obje kategorije stekli su pravo sudjelovanja na 18. natjecanju u oranju Republike Hrvatske 2020. godine koje će se održati u Zagrebačkoj županiji, u Rugvici. Natjecatelji koji će predstavljati Grad Zagreb na ovom natjecanju su pobjednici Dubravko Kalaj u kategoriji plugova premetnjaka, i Ivan Novoselec u kategoriji plugova ravnjaka.

Ocjenjivanje su, prema Pravilniku svjetskog natjecanja u oranju, obavili certificirani suci Draženka Grah, Marijan Mavračić i Tomislav Viceban, a mjeritelji dubine oranja bili su Božidar Dumić i Vladimir Leskovac. Voditelj natjecanja i glavni sudac bio je Dario Padro.
Osim nagrada i priznanja za sudjelovanje svim natjecateljima, natjecatelji su nagrađeni i pobjedničkim peharima i diplomama za prvoplasirane natjecatelje u obje kategorije.

Sponzori natjecanja bili su: KWS Sjeme d.o.o., Bc Institut d.d., Gospodarski list, Danon d.o.o., Messis d.o.o. i Fragaria d.o.o.

Projekt je realiziran uz pomoć sredstava Grada Zagreba.

Posebnu zahvalu upućujemo svim članovima Udruge orača Grada Zagreba koji su svojim radom i trudom omogućili ovo natjecanje.

 

Dario Padro, dipl. ing. agr.
predsjednik Udruge orača Grada Zagreba