Ocjenjivanje proizvoda na bazi voća i povrća

U sklopu 5. Sajma zimnice i autohtonih proizvoda koji se održao na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu od 04.10.2019. do 06.10.2019. godine Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva, Ministarstva poljoprivrede organizirala je 1. OCJENJIVANJE PROIZVODA NA BAZI VOĆA I POVRĆA.

Pored djelatnika Uprave koji se bave preradama proizvoda biljnog podrijetla u Stručnom povjerenstvu za ocjenjivanje sudjelovali su i priznati profesori u toj domeni sa Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta  i  Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Osmeročlano povjerenstvo je predvodila prof. dr. sc. Branka Levaj sa svojim kolegicama prof. dr. sc. Vericom Dragović- Uzelac, doc. dr. sc. Majom Repajić te sa prof. dr. sc. Nadicom Dobričević s Agronomskog fakulteta.

Na ocjenjivanje je svoje uzorke mogao dostaviti svaki poljoprivredni proizvođač koji je registriran za preradu poljoprivrednih proizvoda biljnog podrijetla, proizvod za ocjenjivanje trebao je  biti deklariran sa popratnom mikrobiološkom analizom iz certificiranog laboratorija za analizu hrane.

Ocjenjeno je 29 uzoraka malih poljoprivrednika u 4 kategorije (Sokovi i osvježavajuća negazirana pića, Džemovi-pekmezi-namazi, Zimnica od raznih vrsta povrća te Umaci).

Ovi rezultati i iskustvo su svakako poticaji za daljnju suradnju te za pripremu sveobuhvatnog ocjenjivanja za 2020. godinu.

Rezultate ocjenjivanja možete pogledati ovdje.

Priznanja sa stručnog ocjenjivanja proizvoda biljnog podrijetla dodijeljeni su na 5. sajmu zimnice i autohtonih proizvoda. Sajam već petu godinu za redom organizira Ministarstvo poljoprivrede i Grad Zagreb. Ove godine izlagalo je preko 100 proizvođača iz svih krajeva Hrvatske, među kojima se nalaze proizvodi s zaštićenom oznakom izvornosti i zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije. Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva na 5. sajmu zimnice  promovirala je i tečajeve za poljoprivrednike iz područja prerade poljoprivrednih proizvoda koji se financiraju iz Mjere 1 Programa ruralnog razvoja te su besplatni za polaznike. Raspored održavanja tečajeva možete pogledati https://www.savjetodavna.hr/tecajevi/.

 

Silvija Špiljak mag. ing. agr.