Obavijest maslinarima

Maslinare upućujemo na pregled nasada! Nastavno na ranije obavijesti i dalje upozoravamo na srednju i jaku pojavnost maslinine muhe (Bactrocera oleae).

Preporučamo maslinarima da u nasadima izmjene žute ljepljive ploče (nasad 50-100 stabala/2 žute ploče/ tjedno očitanje). OSIM PRAĆENJE PRISUTNOSTI ODRASLOG OBLIKA NA ŽUTIM PLOČAMA VAŽNO JE REDOVNO PROCJENJIVATI ZARAZU PLODA (pregled 100 plodova).

Prag štetnosti ZA TRETIRANJE METODOM MAMACA je ulov od 2 muhe tjedno na običnoj žutoj ploči i/ili 5 % napadnutih plodova (jaje+ ličinka).

KURATIVNO TRETIRANJE (tretiranje širom) opravdano je kod 10-15% napadnutih plodova (jaje+ličinka).

VODITI RAČUNA O KARENCI PRIPRAVAKA I BROJU DOZVOLJENIH PRIMJENA NA ISTOJ PARCELI U TOKU VEGETACIJE!!!

Preporučamo primjenu jednog od pripravaka na osnovi deltametina (trgovačkog naziva SCATTO, DECIS 2,5 EC, DECIS 100 EC, POLECI PLUS, ROTOR SUPER, DEMETRINA 25 EC)  ili nastavak primjene insekticidnog mamca na osnovi spinosada (trgovačkog naziva SUCCESS BAIT).

U nasadima uključenih Mjeru 10, operaciju M10.1.8 EM,  Mjeru 11 operaciju M 11.1. EKOP i operaciju M 11.2. EKO za suzbijanje maslinine muhe moguće je koristiti pripavke na osnovi spinosada (trgovačkog naziva SUCCESS BAIT) ili gotovi mamac trgovačkog naziva ECO-TRAP, te pripravke na osnovi deltametrina isključivo u lovkama u kombinaciji sa hidroliziranim proteinom (trgovačkog naziva BUMINAL).

 

U tablici pregled insekticida registriranih za suzbijanje maslinine muhe primjereni fenofazi (izvor FIS na dan 07.10.2019.).

 

AKTIVNA TVAR

 

 

TRGOVAČKI NAZIV

 

 

NAČIN DJELOVANJA

 

 

KARENCA

 

 

OGRANIČENJA

 

spinosad SUCCESS BAIT insekticidni mamac s atraktantom 14 tretirati u razmacima 14-21 dan
deltametrin ECO-TRAP gotovi mamac/kontaktno, želučano nije primjenjivo, mamce ukloniti 7 dana prije berbe  
deltametrin SCATTO kontaktno, želučano 7 maksimalno 1 primjena tijekom vegetacije
deltametrin DECIS 2,5 EC kontaktno 7 maksimalni broj tretiranja u sezoni 3
deltametrin DECIS 100 EC kontaktno, želučano 7 maksimalno 1 primjena tijekom vegetacije
deltametrin POLECI PLUS kontaktno, želučano 7 maksimalan broj primjena u godini 2
deltametrin ROTOR SUPER kontaktno, želučano 7 maksimalni broj tretiranja u sezoni 1
deltametrin DEMETRINA 25 EC kontaktno, želučano 7 maksimalno 1 primjena tijekom vegetacije

 

Za preglede nasada, dodatne informacije i pojašnjenja molimo obratiti se kroz sustav individualnih savjetovanja.

Podatci o registriranim SZB u RH vode se u  Fitosanitarnom  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

SMR10 Standardi za korištenje SZB na snazi od 01.01.2016. za sve korisnike potpora. Preporučena SZB primijeniti u skladu s rješenjem o registraciji ili dozvoli i uputstvu proizvođača. Profesionalni korisnici SZB dužni su voditi i čuvati evidenciju o primjeni SZB najmanje tri godine. Praznu ambalažu SZB, ambalažu s ostacima SZB i ostatke škropiva profesionalni korisnik dužan je odvojeno sakupljati i privremeno skladištiti do predaje ovlaštenoj osobi sukladno posebnom propisu koji uređuje gospodarenje otpadom (Akcija Prateći list za PGŽ u travnju tekuće godine; za pojedinačne odvoze kontaktirati ekologija@ciak.hr). Strojevi za primjenu SZB podliježu redovitim pregledima (jednom u 3 godine) kod ovlaštenih ispitnih stanica. Uvažavanje temeljnih načela integrirane zaštite bilja obveza je za sve poljoprivredne proizvođače.

Karmen Karlić, dipl.inž.agr.

e-mail: karmen.karlic@mps.hr