Obavijest maslinarima

Pregledom kontrolnih lovki na opažačkim punktovima u proteklom tjednu zabilježen je značajno veći ulov ženki 2. generacije maslinine muhe (Bactrocera oleae) te se može reći da je let 2. generacije maslinine muhe jakog intenziteta.

Postotak aktivnih uboda utvrđen pregledom uzetih uzoraka plodova jako je različit od lokaliteta do lokaliteta.

Najveća zaraza maslininom muhom, preko 20% aktivnih uboda, bilježi se na uzorciam sa područja Murtera i Tisna. Zaraza na uzorcima sa područja Primoštena kreće se od 5-12 %, dok je zaraza na uzorcima sa područja Danila, Donjeg Polja i zaleđa županije od 4- 10%.

Shodno sitauciji na terenu odluku o kurativnom tretiranju maslina donijeti nakon pregleda uzoraka maslina iz svojih maslinika.

Preporuča se maslinarima da uzmu uzorke plodova i izvrše pregled istih (100 plodova po lokalitetu) utvrde postotak zaraze a mjere zaštite prilagode dobivenim rezultatima i planiranom vremenu berbe.

Kurativno tretiranje (tretiranje širom, cijele krošnje) opravdano je provoditi kada se broj aktivnih uboda (jaje+ličinka) kreće između 10 -15%.

Za ovu namjenu dozvoljeni su pripravci na osnovu djelatnih tvari:

Deltametrin (DECIS 2,5 EC, DECIS 100 EC, POLECI PLUS, SCATTO, ROTOR SUPER) – karenca 7 dana.

Dimetoat (CALINOGOR, CHROMOGOR, PERFEKTHION) – karenca 42 dana.

ROGOR 40 – karenca 28 dana

Fosmet (IMIDAN 50 WG) – karenca 21 dan

Maslinari koji provode zaštitu metodom zatrovanih mamaka mogu nastaviti sa primjenom iste. Prag štetnosti za primjenu metode zatrovanih mamaka je više od 5% napadnutih plodova (jaje +ličinka). Metodom zatrovanih mamaka suzbijaju se odrasli oblici maslinine muhe, ženke, prije nego odlože jaje u plod. (vidi preporuku od 12.07. 2019.)

NAPOMENA!

Nakon tretiranja ispuniti evidencijsku listu o korištenju sredstava za zaštitu bilja, a praznu ambalažu propisno zbrinuti.

Gordana Kožarić-Silov dipl.inž.agr.

e-mail: gordana.k-silov@mps.hr