Održan 2. Festival frankovke u Feričancima

S ciljem promocije najznačajnije sorte grožđa feričanačkog vinogorja i rekreativno-turističke promidžbe Općine Feričanci, 28. rujna 2019. održan je 2. Međunarodni festival Frankovke u organizaciji Udruge FER + Plus, Općine Feričanci, vinarije Feravino – tvrtke Osilovac d.o.o. i Osječko-baranjske županije.

Na Festivalu vina i rekreacije od jutarnjih sati nizala su se brojna događanja; planinarska manifestacija „Kroz šume i vinograde“, Dan otvorenih vrata podruma vinarije Feravino, utrka 9 km „1. Feričanci Wine Run“, biciklijada „Feričanci Bike & Run“ 20 km kroz feričanačke vinograde, svečana dodjela priznanja za najbolja vina sorte Frankovka, nastup HKD „Manuel“ Feričanci, izložba oldtajmera, defile bajkera, a sve uz bogatu gastro ponudu i besplatnu degustaciju vina te brojne izlagače na štandovima među kojima je sudjelovalo i Ministarstvo poljoprivrede – Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva.

Kroz promotivne materijale Ministarstva i razgovor s djelatnicima Stručne službe PJ Osijek, posjetiteljima je predstavljen rad Uprave, informirani su o mogućnostima izobrazbe za poljoprivrednike u vidu edukacija i individualnog savjetovanja iz Programa ruralnog razvoja.

Na ocjenjivanje je pristiglo 64 uzorka vina iz cijele Hrvatske te iz Slovenije i Mađarske, a apsolutni pobjednik festivala je Frankovka Miraz, berba 2017. vinarije Feravino iz Feričanaca. Ovo je dodatna potvrda da sorta Frankovka daje vrhunske rezultate upravo u ovim agroekološkim uvjetima, na obroncima Krndije, a uloženi trud tvrtke Feravino i Općine Feričanci doprinose stvaranju brenda Frankovke kao i razvoju feričanačkog kraja.

 

mr. sc. Branka Grahovac
viša stručna savjetnica