Održano 17. državno natjecanje u oranju traktorima i 8. državno natjecanje u oranju konjima

U organizaciji Sisačko-moslavačke županije, Ministarstva poljoprivrede, Općine Sunja i Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača (HUONO), u subotu, 21. rujna održano je 17. natjecanje u oranju traktorima i 8. natjecanje u oranju konjima Republike Hrvatske. Manifestacija se održala pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović. Natjecanje u oranju traktorima okupilo je 32 natjecatelja iz 16 županija, a na natjecanju u oranju konjima na tradicionalan način sudjelovalo je osmero natjecatelja iz 6 županija. Manifestaciju je otvorio predsjednik Organizacijskog odbora, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, a zatim se iz središnjeg parka u Sunji povorka natjecatelja uputila do natjecateljske parcele „Bečko zvono“.

Uz cjelodnevno natjecanje orača domaćini su za posjetitelje ove prepoznatljive manifestacije pripremili i izložbu poljoprivredne mehanizacije, sajam poljoprivredno – prehrambenih proizvoda, kulturno-umjetnički program te izvrsnu gastronomsku ponudu. Na izložbenom prostoru Ministarstva poljoprivrede posjetitelji su mogli dobiti informacije o programu ruralnog razvoja, edukativne brošure, te informacije o aktualnostima u poljoprivrednoj proizvodnji.

 

 

Proglašeni najbolji hrvatski orači u 2019. godini

Pod budnim okom sudaca, koji su ocjenjivali ravninu, čistoću, slaganje i nalijeganje brazdi, njihovu ujednačenost i uz mjerenje dubine oranja, odstupanje od zadanog vremena za natjecanje, te povrh svega uz provjeru iskusnih glavnih sudaca Siniše Hrgović (trener orača RH i sudac na svjetskim natjecanjima orača), Đure Cerovčec i Daria Padro, te voditelja natjecanja Ivice Prpić (predstavnik RH u svjetskoj organizaciji orača WPO) orači su s obzirom na ukupno osvojene bodove ostvarili rezultate prikazane u tablicama 1. i 2.

 

Tablica 1: Prvoplasirani orači u kategoriji – oranje traktorskim plugovima ravnjacima

Plasman Ime i prezime Županija
1. Miroslav Bartolović Požeško-slavonska
2. Fran-Andrej Jalušić Međimurska
3. Željko Goldašić Karlovačka

 

Tablica 2: Prvoplasirani orači u kategoriji – oranje plugovima premetnjacima

Plasman Ime i prezime Županija
1. Zrinko Miličić Osječko-baranjska
2. Goran Šebalj Virovitičko-podravska
3. Petar Spudić Karlovačka

 

 

Ekipno je najuspješnija bila Virovitičko-podravska županija, drugoplasirana Osječko-baranjska, a treće plasirana Karlovačka županija.

 

Osim prvoplasiranih orača, nagrade brojnih sponzora pripale su najmlađem natjecatelju, Stjepanu Cvetković iz Zagrebačke županije, i najstarijem natjecatelju, Mladenu Crnčić iz Koprivničko-križevačke županije), kao i jedinoj natjecateljici nježnijeg spola, oračici Mariji Bralić iz Požeško-slavonske županije.

 

Najuspješniji natjecatelji u oranju kojima bili su natjecatelji iz Bjelovarsko-bilogorske županije, pa je pobjednik u oranju konjima Jure Capan, drugo mjesto pripalo je Slavenu Oćevar, a treće Ivanu Despetović.

 

 

Pobjednici ovogodišnjeg 17. državnog natjecanja u oranju, Miroslav Bartolović iz Požeško-slavonske županije u kategoriji oranja plugom ravnjakom i Zrinko Miličić iz Osječko-baranjske županije u kategoriji oranja plugom premetnjakom, stekli su pravo da predstavljaju Republiku Hrvatsku na 67. svjetskom oračkom natjecanju koje će se sljedeće godine održati u Rusiji.

 

mr. sc. Tatjana Međimurec

foto: Ivica Prpić, dipl. ing. agr.