Obavijest proizvođačima tikvica

Tikvice su još uvijek u berbi. Potrebno je provesti zaštitu proziv najvažnijih gljivični bolesti plamenjača tikvice (Pseudoperonospora cubensis)  i pepelnice tikvice (Erysiphe Cichoracearum) , te sive plijesni ( Botrytis cinerea). Vrlo je važno poštivati karencu fungicida obzirom da je berba. Uvjeti za razvoj plamenjače tikvica su raspon temperature od 20 -25 0 C i relativne vlage zraka do 90 %, simptomi napada gljivice su žute pjege na licu mlađih listova.

Registrirani fungicidi za plamenjaču na otvorenom  ; INFINITO,DITHANE DG NEOTEC,EQUATION PRO,NEORAM WG,RANMAN 400 SC.

Tikvica uzgajana u ZP i dozvoljeni fungicidi za suzbijanje plamenjače ; Infinito i Orvego za suzbijanje plamenjače, a za suzbijanje pepelnice na tikvicama u ZP STROBY WG i Reflect.

Uvjeti za razvoj pepelnice su suho i vlažno vrijeme ( visoka vlaga zraka i temperature od 25-280 C), simptomi napada gljivice su pepeljasta prevlaka na licu listova , peteljki, cvjetova. Registrirani fungicidi protiv pepelnice na tikvicama u uzgoju na otvorenom KARATHANE GOLD 350 EC,NATIVO 75 WG,MICROTHIOL SPECIAL DISPERSS,ORTIVA,STROBY WG,QUADRIS.

Siva plijesan na tikvicama na otvorenom  Switch 62,5 WG i Teldor SC 500, i u uzgoju u ZP dopuštena je primjena fungicida Scala .

Insekticidi dozvoljeni u tikvicama protiv najvažnijih štetnika ( lisne uši, grinje, stjenice, sovice ): CALYPSO SC 480,KAISO,KRAFT 18 EC,TEPPEKI 500 WG,DECIS 100 EC,SCATTO,ROTOR SUPER,DECIS 2,5 EC,LASER,RITMUS,ABANTO,KRISANT EC,PIRETRO NATURA.

Insekticidi dozvoljeni na tikvicama u ZP: ACTARA 25 WG,DECIS 2,5 EC,VYDATE 10 L,AFFIRM,MOSPILAN 20 SG,PROMANAL NEU,APACHE,RITMUS,ABANTO,KRISANT EC,PIRETRO NATURA.

 Upotrijebljeno sredstvo koristiti prema etiketi, isto na propisani način zbrinuti, voditi evidenciju o uporabi sredstava za zaštitu bilja (Pravilnik  o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida NN 142/12 i Zakon o održivoj uporabi pesticida NN 14/14).

                                        

                                                           Ana-Marija Čajkulić, dipl.ing.agr.

                                                         e-mail: Ana.Marija.Cajkulic@mps.hr