Obavijest vinogradarima!

Tijekom kolovoza u vinogradima se vrlo lako prepoznaju simptomi fitoplazmoza pa podsjećamo vinogradare na redovite preglede i obavezno uklanjanje zaraženih trsova. Budući su fitoplazme smještene u žilnom staničju, promjene se mogu vidjeti na svim organima loze (lišće, mladice, grožđe, čokot). Simptomi bolesti ovise od osjetljivosti sorte, fiziološkom stanju (npr. ishranjenost, šok od nedostatka vode) i klimatskim uvjetima. Rubovi lišća se uvijaju prema dolje, pa list dobiva trokutasti izgled. Kod bijelih sorata je javlja promjena boje lišća prema svijetlo zelenim i zlatno-žutim nijansama, a kod tamnih sorata poprimaju crvenkastu boju. Oboljelo lišće dozrijeva ranije, a otpada kasnije u odnosu na zdravo. Pred berbu inficirani trs bijelih sorata poprimi izgled zlatno-žute boje. Prilikom stiskanja u šaci inficirano lišće se lomi. Dozrijevanje mladica je vrlo slabo i nepravilno, a najčešće ostaju potpuno zeljaste do kraja vegetacije.

Uzorke sumnjivih simptoma i žute ploče moguće je donijeti u ured Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva u Koprivnici i Križevcima.

Bobice grožđa u fazi zriobe oštećuje octena mušica (Drosophila suzukii). Na tako oštećenim bobama naknadno se razvija kisela trulež.

U Koprivničko-križevačkoj županiji prisutnost octene mušice prvi puta je zabilježena 2012. godine na lokalitetu Sveti Vid (Koprivnica). Budući da je octena mušica novi štetnik u Hrvatskoj, za sada nema registriranih insekticida za njeno suzbijanje na vinovoj lozi. Vinogradarima preporučamo biotehničke mjere zaštite, odnosno postavljanje većeg broja hranidbenih atraktanata koje mogu sami pripremiti. Na plastičnim bocama zapremine 250, 500 ili 750 ml potrebno je izbušiti četiri simetrično smještene rupice promjera 5 mm približno 3 cm ispod čepa. Polovinu zapremine boce potrebno je napuniti jabučnim ili vinskim octom (ili njihovom kombinacijom).

Vinogradari koji u svojim vinogradima planiraju još jednu primjenu specifičnih botriticida u fazi dozrijevanja grožđa trebaju voditi računa o njihovoj karenci: Cantus 28 dana, Luna Privilege 21 dan,  Switch 21 dan, Geoxe 21 dan, Scala 21 dan, Teldor 21 dan.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom. Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida.  Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

mr.sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan

E-mail: zeljkica.medurecan@mps.hr