Obavijest proizvođačima kupusa

Zbog vrućeg i sparnog vremena uz dugotrajne jutarnje rose pojavnost i aktivnost štetnih kukaca je dosta velika.

Podsjećamo proizvođače kupusa da redovito vrše pregled svojih parcela. Preporuča se postaviti žute ljepljive ploče iznad biljaka kupusa kako bi prema ulovu odraslih oblika štetnika (kupusni moljac, kupusne muhe, buhači) lakše procijenili pojavu njihovih ličinki na biljkama i na vrijeme proveli zaštitu. Prema potrebi primjeniti insekticide prema preporuci od 22.07.2019.

Također povoljni su uvjeti za pojavu bolesti na kupusu kao što su vrlo česte različite vrste pjegavosti (Alternaria, Mycospherella, Leptosphaeria), suha trulež (Phoma), bijela hrđa (Albugo), mumifikacija glave kupusa  (Sclerotinia) i dr. Za njihovo suzbijanje mogu se koristiti: Nativo WG (K-21 dan), Ortiva (K-14 dana), Ortiva Top (K-21 dan) Score 250 EC (K-21 dan), Difcor (K-21 dan), Signum (K-21 dan), Zaftra AZT 205 SC (K- 14 dana), Zakeo 250 SC (K-14 dana).

 Pri odabiru pripravaka voditi računa o karenci i o maksimalno dozvoljenom broju    tretiranja pojedinim pripravkom u sezoni!

Pripravke primijeniti prema uputama koja se dobiju prilikom kupnje sredstva za zaštitu bilja, a pri primjeni sredstva koristiti zaštitnu odjeću.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/ .

Ne zaboravite na obavezu vođenja evidencijskog lista o uporabi sredstava za zaštitu    bilja,  obavezu pravilnog zbrinjavanja prazne ambalaže od sredstava za zaštitu bilja, te obvezu redovitog pregleda strojeva za primjenu pesticida (Zakon o održivoj uporabi pesticida (NN br.14/14 i 115/18); Pravilnik o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida (NN br. 142/12).

 

Martina Orešković, dipl. inž. agr.

e-mail: Martina.Oreskovic@mps.hr

Pripremi za ispis