Obavijest proizvođačima krumpira

Zadnja preporuka za zaštitu krumpira protiv uzročnika biljnih bolesti dana je prije 10 dana. Na srednje kasnim i kasnim sortama krumpira još je uvijek potrebno provoditi mjere zaštite protiv bolesti kako bi se spriječila zaraza već formiranih gomolja u tlu jer vruće i sparno razdoblje s dugotrajnim rosama i jutarnjom maglom pogoduju kasnom razvoju plamenjače (Phytophtora infestans) i koncentrične pjegavosti lista (Alternaria solani).

Odabir fungicida kraće karence vršiti prema zadnjoj preporuci od 29.07.2019. godine.

Pri odabiru pripravka voditi računa da se u jednoj vegetacijskoj sezoni pojedina aktivna tvar koristi onoliko puta koliko je dozvoljeno, te paziti na mogućnost miješanja pripravaka!

Ovisno o zdravstvenom stanju cime te ovisno o veličini gomolja i formiranom prinosu, da bi spriječili prijelaz bolesti na gomolje krumpira, moguće je najkasnije 10-14 dana prije vađenja krumpira provesti kemijsko uništavanje cime (desikacija). U tu svrhu dopuštena je primjena pripravka Reglon Forte (K-10 dana), Diqua (K-14),  Mission (K-14 dana), Acuna (K-14), Reglone 200 SL (K-10), Quad-glob 200 SL (K-15), Dessicash 200 SL (K-10 dana).

Na manjim parcelama preporuka je mehanički pokositi cimu.

Obavezno prije primjene sredstva pročitati priloženu uputu koja se dobije prilikom kupnje sredstva, te se pridržavajte svih mjera opreza.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/ .

Ne zaboravite na obavezu vođenja evidencijskog lista o uporabi sredstava za zaštitu bilja,  obavezu pravilnog zbrinjavanja prazne ambalaže od sredstava za zaštitu bilja, te obvezu redovitog pregleda strojeva za primjenu pesticida (Zakon o održivoj uporabi pesticida (NN br.14/14 i 115/18); Pravilnik o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida (NN br. 142/12).

 

Martina Orešković, dipl. inž. agr.

              e-mail: Martina.Oreskovic@mps.hr