Platanina stjenica- nasrtljiv molestant

Mrežasta stjenica platane (Corythuca ciliata) američka je vrsta, otkrivena u Padovi (Italija) 1964 god., a u Zagrebu je pronađena 1970 god. te se masovno proširila gotovo na sva urbana područja u širem području Zagreba. U Zagreb je prenijeta vozilom pa je tako „preskočila“ područje između Padove i Zagreba. Sad je proširena u svim južnim i srednjoeuropskim zemljama Europe.

To je mali insekt duljine 3,2-4 mm, mliječno-bjelkaste boje koji se hrani na donjoj strani lišća, sisajući biljni sok. Ne može aktivno letjeti na veće udaljenosti nego leprša u zraku. U tako lebdećem obliku ometaju prolaznike, posebice posjetitelje ugostiteljskih objekata, parkića i dječjih igrališta. Nerijetko se ljudi žale da stjenice masovno ulaze u njihove prostorije i domove te ometaju rad. Platanina stjenica spada pod molestante- insekti koji smetaju čovjeka (muhe, komarci, buhe….). Ova stjenica poput ostalih napada i ljude, ukoliko ih nehotice pokupite, kao i sve stjenice i mrežasta stjenica platane ima organe za bodenje i sisanje. Od njenih uboda može ostati crvenilo i otok mada je riječ o insektu koji se hrani biljnim sokovima.

Slika 1. Izgled štetnika (foto: D. Prvčić)

Glavni domaćin je američka platana (lat. Platanus occidentalis), ali se ponekad nalazi i na drugim vrstama kao što su: grmovi jaseni (lat. Fraxinus sp.), lovorolisni hrast (Quercus laurifolia) i na gorskom javoru(lat. Acer pseudoplatanus)

Siše biljne sokove isključivo na lišću platana. Uzrokuje deklorofilaciju lista i smanjenje asimilacije. Već u kolovozu mnoge se platane više ne zelene nego su blijede boje te im je narušena funkcija ukrasnog gradskog zelenila.

Slika 3. Simptomi napada https://bladmineerders.nl/parasites/animalia/arthropoda/insecta/hemiptera/heteroptera/tingidae/corythucha/corythucha-ciliata/

Treba istaknuti da platanina stjenica ima brojne prirodne neprijatelje od buba mara, pauka, neke stjenice te mnogi drugi no očigledno da još nisu u stanju radikalnije smanjiti brojnost štetnika.

 

Izvor:

https://kutinanews.wordpress.com/2019/07/28/sumarski-kutak-uz-monitornig-bolesti-suma-i-pojava-stetnika-u-hrvatskoj-pa-i-moslavini-problem-i-mrezasta-stjenica-koja-napada-hrast-ali-i-ljude/

https://stetnici.sumins.hr/SumskiStetnici/mrezasta_platanina_stjenica_(corythuca_ciliata_)

Maceljski M.- 1999. Poljoprivredna entomologija

Dunja Prvčić, mag.ing.fitomedicine
dunja.prvcic@mps.hr