Obavijest vinogradarima

Vremenske prilike tijekom srpnja i početkom kolovoza pogodovale su razvoju pepelnice vinove loze  (Erysiphe necator). U ovoj fazi vinove loze moguća je primjena pripravaka na osnovi sumpora. Podsjećamo da je karenca za te pripravke 35 dana. U vinogradima sa vidljivim simptomima pepelnice moguća je primjena fungicida sa kraćom karencom: Luna Experience SC (karenca je 14 dana) ili Dynali (karenca je 21 dan).

 

Zbog fenološkog stadija vinove loze i veličine bobica, prestaje opasnosti od zaraze bobica s peronosporom (Plasmopara viticola). Bobice su na napad peronospore osjetljive dok ne postignu 2/3 prirodne veličine karakteristične za sortu.

Radi očuvanja lisne mase i očvršćivanja bobica predlažemo primjenu pripravaka na osnovi

bakra. Za vinske sorte karenca pripravaka na osnovi bakra je 35 dana (radi mogućeg ometanja vrenja).

U mladim vinogradima (starosti do 3 godine), za suzbijanje peronospore predlažemo primjenu sistemičnih pripravaka navedenih u preporuci od 24. srpnja.

 

Na većini lokaliteta na ranijim sortama grožđa počela je fenofaza „šare“ ili promjena boje bobe. Porastom količine šećera u grožđu raste opasnost od razvoja botritisa ili sive plijesni osobito u uvjetima učestalih kiša. U ovoj razvojnoj fazi loze predlažemo  primjenu botriticida: Teldor SC 500 (karenca je 21 dan), Cantus WG (K-28 dana)Pyrus 400 SC (K-28 dana), Scala (K-21 dana), Switch 62,5 WG (K-21dan) ili Geoxe (K-21 dan).

 

 

Pripravke za zaštitu bilja upotrijebiti prema uputi proizvođača, a praznu je ambalažu potrebno zbrinuti na propisani način. Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice na sljedećoj  adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

 

 

 

Suzana Slovic, dipl.ing.

E-mail: suzana.slovic@mps.hr

Pripremi za ispis