Obavijest poljoprivrednicima

Područje Općine Pitomača  jučer je zahvatilo  nevrijeme  praćeno kišom, tučom i jakim vjetrom ! Izmjerena količina oborina u periodu od 26.-28.07.2019. bila je Sedlarica 63,8 mm/m2 , a Mala Črešnjevica 76 mm/m2 . Savjetujem što prije izvršiti zaštitu biljaka, odnosno zaliječiti  ozljede  na biljnom tkivu da se spriječi ulazak patogena u biljku. Ako se nastavi suho vrijeme doći će do bržeg zacjeljivanja  rana, a ako bude vlažno vrijeme, još će se više stvoriti uvjeti koji pogoduju razvoju bolesti.

Voćne vrste–  preporuča se korištenje pripravaka na osnovi kaptana i ditianona, uz dodatak  bakra ( ovisno o jačini štete ponoviti  2-3 puta zaštitu u razmaku 10 dana ).

 Vinova loza– pripravci na osovi folpeta ( za zaštitu zeljastog dijela)   i dodatak bakra ( zaštita za drvenasti dio) .

Povrće– upotreba jednog od fungicida na osnovu djelatne tvari mankozeb ili  metiram uz dodatak preparata protiv truleži ploda sukladno dozvolama i registracijama.

Ratarstvo – azoksistrobin ili piraklostrobin.

 

Uz navedene pripravke preporuča s dodati jedan od fizioloških stimulatora biljaka ( npr. Drin, Poly amin, Bioplex, i drugi )  ,  mikrobiološka gnojiva ili otopina URA-e ( 0,5%) .

 

Upotrijebljeno sredstvo koristiti prema priloženoj uputi za upotrebu, isto na propisani način zbrinuti, voditi evidenciju o korištenim sredstvima za zaštitu bilja,a podaci o svim registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su na  web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/ .

 

Ana-Marija Čajkulić, dipl.ing.agr.,

e-mail: Ana.Marija.Cajkulic@mps.hr