Obavijest vinogradarima

Upozoravamo vinogradare da se na opažačkim lokalitetima u vinogradima bilježi  ulov octene mušice ploda (Drosophile suzukii).

Octena mušica ploda je štetnik koji ima više biljaka domaćina (trešnja, višnja, breskva, nektarina, smokva, kupina, malina, grožđe, kivi, kaki i dr.) te aktivno traže plodove domaćina koji sazrijevaju. Dosadašnjim opažanjima štetnik je skloniji napadu sorti s tanjom pokožicom.

Početak napada se događa već kod prve promjene boje plodova ili bobica, kada se počne povećavati koncentracija šećera a pokožica postaje mekša.

Ženke octene mušice leglicom u obliku pile oštete pokožicu i odlažu jaja neposredno ispod nje. Bijele ličinke se ubušuju u plod i razaraju njegovu unutrašnjost. Vrlo brzo napadnuti plodovi propadaju na mjestu gdje se hrane ličinke, a naknadno ih nasele i razaraju različiti sekundarni paraziti uzrokujući trulež.

U cilju smanjenja mogućih šteta preporučujemo uključivanje što većeg broja vinograda, voćara, posjednika voća i vinove loze u okućnicama da se aktivno uključe u postavljanje lovnih posuda radi kontrole i smanjenja populacije octene mušice ploda.

Lovke se rade od plastičnih boca na kojima se izbuše rupe promjera oko 5 mm, 3-5 cm ispod vrha čepa boce. U boce se ulije jabučni, vinski ili kombinacija jabučnog i vinskog octa do polovice zapremine koje se vješaju u vinograd ili na stabla.

Vinogradari koji su izvršili tretiranje vinograda protiv druge generacije grožđanih moljaca ujedno su smanjili početnu populaciju octene mušice ploda, jer pripravci imaju djelovanje i na ovog štetnika. Obzirom da se radi o štetniku koji se brzo obnavlja u idealnim uvjetima može ostvariti 15 generacija svakako preporučujemo korištenje lovki na što širem području i uključivanjem većeg broja poljoprivrednika.

Vinogradari mogu koristiti i kemijsku zaštitu. Podaci o  registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice na sljedećoj  adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Silvija Marušić dipl.inž.agr.

e-mail: Silvija.Marusic@savjetodavna.hr