Obavijest ratarima

Višegodišnji korovi (divlji sirak, pirika, zubača, poljski slak, različite vrste kiselica i dr.) sve su veći problem u većini poljoprivrednih kultura, pogotovo u okopavinama.

Kako bi smanjili brojnost populacije korova u slijedećoj vegetaciji sada je pravo vrijeme da se na strništima provede agrotehnička mjera prašenja strništa čime naknadno potičemo rast i razvoj korova.

Nakon jačeg ponika korova na strništima,  vrijeme je za primjenu totalnih herbicida. Herbicidi na osnovi glifosata djeluju na većinu jednogodišnjih i višegodišnjih uskolisnih i širokolisnih korova.

Neka od registriranih sredstava za tu namjenu su:

Ouragan System 4, Satelite, Cidokor Max, Cidokor Plus, Roundap Bioaktive, Roundap Rapid, Total TF, Boom Effect i dr.

Primjenjuju se dozi 4-12 l/ha ovisno o zastupljenosti korovnih vrsta na parceli. Preporuka je dodati okvašivač uz utrošak vode 200-600 l/ha.

Upozoravamo da paljenje strništa nije dozvoljeno i da podliježe sankcijama.

Podatke o sredstvima registriranim za ovu namjenu možete pronaći na web stranici Ministarstva poljoprivrede u bazi podataka Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS), putem internetske tražilice http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Prije upotrebe sredstva obavezno pročitati priloženu uputu o primjeni i sredstva koristiti prema preporukama proizvođača. O provedenom tretiranju potrebno je voditi evidenciju, a praznu ambalažu SZB zbrinuti na propisani način.

 Sanja Vuković dipl.ing.agr.

e-mail:sanja.vukovic@mps.hr

Pripremi za ispis