Obavijest proizvođačima oraha

Odrasli oblici orahove muhe su veličine 5 mm, svjetlosmeđe su boje i imaju svijetle, žućkaste noge. Krila su prozirna i na njima se nalaze tri uočljive tamne pruge od kojih je jedna u obliku slova V. Na leđnoj strani gdje se krila spajaju sa prsištem imaju jednu žutu točku. Ima zelene oči.

Mjesto uboda na zelenim plodovima oraha, odnosno gdje je ženka položila jaja, potamni u obliku male crne točkice koja se ishranom ličinki povećava. Ličinke su bez nogu i glave, blijedo žute boje, veličine 8-12 mm. Na mjestu uboda može se pojaviti i smola. Zelena lupina oraha postaje mekana, zbog oslobađanja tanina s vremenom pocrni pa se zalijepi za ljusku oraha od koje se onda teško odvaja. Napadnuti plodovi otpadaju ili ostaju cijelu zimu na drvetu. Napadnuti plodovi nisu atraktivni za komercijalnu prodaju u ljuski. Kako ličinke ne prodiru ispod ljuske, u pravilu ne dolazi do promjene okusa i boje jezgre.

Odrasli oblici javljaju se tijekom ljeta. Desetak dana nakon prve pojave muha započinje odlaganje jaja. Pojava muhe može se pratiti postavljanjem feromona i žutih ljepljivih ploča. Ulovom na feromone utvrđena je pojava odraslih muha, te se proizvođačima preporuča započeti sa zaštitom primjenom jednog od insekticida:

– CALYPSO SC 480 (tiakloprid) – 0,25 l/ha, dozvoljene 2 primjene u vegetaciji;

-IMIDAN 50 WG (fosmet) – 1,5 kg/ha, dozvoljene 2 primjene u vegetaciji.

Na okućnicama gdje su zasađena pojedinačna stabla oraha, te ako se radi o visokim stablima gdje je otežana primjena insekticida može se vješati veći broj žutih ljepljivih ploča. Ulovom muha na žute ljepljive ploče smanjit će se šteta na plodovima.

Sredstva za zaštitu bilja primijeniti prema preporukama proizvođača i koristeći detaljne upute iz FIS baze. 

 dr.sc. Mirna Ceranić

e-mail:Mirna.Ceranic@mps.hr

Pripremi za ispis