Obavijest proizvođačima oraha

Orahova muha (Rhagoletis completa) je štetnik koji odlaže jaja u zelenu lupinu oraha, potom se razvijaju ličinke koje unutar nje žive. Zelena lupina oraha postaje mekana i s vremenom pocrni pa se zalijepi za ljusku oraha te se ne da skinuti. Napadnuti plodovi otpadaju ili ostaju cijelu zimu na drveću. Odrasli oblici lete od srpnja pa sve do kraja rujna.

Od mjera suzbijanja postavljaju se žute ljepljive ploče u donjem dijelu krošnje na stabla oraha kako bi se smanjila populacija orahove muhe.

Registrirani insekticidi protiv spomenutog štetnika su Imidan 50 WG (K 7 dana), Calypso SC 480 (K 14 dana). Tijekom jedne sezone dozvoljena su po dva tretiranja svakim od navedenih insekticida s razmakom od 14 dana. Za učinkovito suzbijanje orahove muhe potrebno je provesti 3 – 4 tretiranja do kraja kolovoza u razmacima od 10-tak dana između dva tretiranja.

Pripravke koristite isključivo prema uputama dobivenim uz sredstvo i prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu http://fis.mps.hr/trazilicaszb/ te ambalažu od sredstva za zaštitu bilja zbrinuti prema zakonskim odredbama.

 

 

Dunja Prvčić, mag.ing.fitomedicine
dunja.prvcic@savjetodavna.hr

 

Pripremi za ispis