Obavijest poljoprivrednicima

Područje Općine Pitomača i Špišić Bukovice jučer je zahvatilo nevrijeme praćeno kišom, tučom i jakim vjetrom! Savjetujem što prije izvršiti zaštitu biljaka, odnosno zaliječiti ozljede na biljnom tkivu da se spriječi ulazak patogena u tkivo. Ako se nastavi suho vrijeme doći će do bržeg zacjeljivanja  rana, a ako bude vlažno vrijeme, još će se više stvoriti uvjeti koji pogoduju razvoju bolesti.

Voćne vrste – preporuča se korištenje pripravaka na osnovi kaptana i ditianona, uz dodatak bakra (ovisno o jačini štete ponoviti  2-3 puta zaštitu u razmaku 10 dana )

Vinova loza – pripravci na osovi folpeta (za zaštitu zeljastog dijela) i dodatak bakra (zaštita za drvenasti dio)

Povrće – upotreba jednog od fungicida na osnovu djelatne tvari mankozeb ili  metiram uz dodatak preparata protiv truleži ploda sukladno dozvolama i registracijama

Ratarstvo – azoksistrobin ili piraklostrobin

Uz navedene pripravke preporuča s dodati jedan od fizioloških stimulatora biljaka (npr. Drin, Poly amin, Bioplex, i drugi), mikrobiološka gnojiva ili otopina URA-e ( 0,5%).

Prilikom upotrebe sredstava važno je bakar koristiti samostalno, a prilikom miješanja drugih kombinacija prvo se otapaju gnojiva a zatim dodaju fungicidi.

Upotrijebljeno sredstvo koristiti prema priloženoj uputi za upotrebu, isto na propisani način zbrinuti, voditi evidenciju o korištenim sredstvima za zaštitu bilja,a podaci o svim registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Ana-Marija Čajkulić, dipl.ing.agr.,

e-mail: Ana.Marija.Cajkulic@mps.hr

Pripremi za ispis